latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:14 | Autor: RTRS

Odalović: Nedostatak saradnje opterećuje proces traženja

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da regionalna saradnja u procesu traženja nestalih nije na očekivanom nivou i da to i niz drugih problema opterećuje proces traženja još 10.639 građana sa prostora bivše Јugoslavije koji se vode kao nestali.
Veljko Odalović (Foto: Medija centar Beograd) -
Veljko Odalović (Foto: Medija centar Beograd)

Odalović je, nakon sastanka sa predstavnicima nekoliko regionalnih udruženja nestalih na kojem je predstavljen izvještaj o radu državne komisije od 1. januara do 30. juna, rekao da problemi u traženju postoje u Hrvatskoj, u BiH ali i na prostoru Kosmeta.

"Što se tiče Srbije, mi apsolutno krajnje odgovorno postupamo prema svim zahtjevima koje smo dobili i nemamo nijedan zahtjev za novom lokacijom na centralnom delu Srbije, ali imamo na desetine zahtjeva koje smo usmjerili ka Hrvatskoj, BiH, ali i Euleksu", rekao je Odalović.

Prema njegovim riječima, Komisija je utvrdila da je više od četiri hiljade nestalih lica srpske nacionalnosti, prenose beogradski mediji.

"Veliki problem je i status tijela ili dijelova tijela koja se, njih više od četiri hiljade, nalaze u mrtvačnicama u Zagrebu, Osijeku, Sarajevu, Tuzli, Sjenici, Prištini i Banjaluci", ukazao je Odalović.

On je ukazao i da je izvjesno da ima pogrešnih identifikacija.

"Samo na mikro regionu, u Kosovskoj Mitrovici od 88 reeksumiranih tela, ispostavilo se da je 18 pogrešno identifikovano. To su bile identifikacije kada su `ad hok` timovi Haškog tribunala u kampanjama koje su tada vodili izvjesno počinili. Takvih slučajeva ima još", pojasnio je Odalović.

Predsjednik Koordinacije nestalih, poginulih i ubijenih sa prostora bivše Јugoslavije Dragan Pjevač naveo je da je, kada je riječ o potragama za nestalim licima, cijeli proces gotovo stao, te da se žrtve politizuju i u BiH i na području Kosmeta i u Hrvatskoj.

On je naglasio da je neophodno donošenje zakona o nestalim licima, te zakona o porodicama poginulih boraca i drugih uredbi u Srbiji.

"Vrlo je važno utvrditi jedinstvenu evidenciju srpskih žrtava", rekao je Pjevač i najavio da će Udruženja uraditi publikacije svih žrtava iz bivše Јugoslavije.

Predsjednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosmetu Simo Spasić izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što se proces identifikacije žrtava odvija sporo i ocijenio kao nepravedno što Haški tribunal do sada nije osudio nikoga za ratne zločine nad Srbima.

Izvor: SRNA