latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:26 ⇒ 17/10/2017 | 10:20 | Autor: RTRS

Ultimatum bijeljinske gradske uprave radnicima Banje Dvorovi (VIDEO)

Gradska uprava u Bijeljini nije mogla da ponudi dobro rješenje za Banju Dvorovi, saopšteno je nakon sastanka radnika banje sa gradonačelnikom Mićom Mićićem.
Sastanak o Banji Dvorovi - Foto: RTRS
Sastanak o Banji DvoroviFoto: RTRS

Radnicima je ponuđno da predlože v.d. direktora do četvrtka, u protivnom, idu u stečaj.

Ni predstavnici resornog ministarstva trgovine i turizma, koji su prisustvovali razgovoru, nisu bili od koristi radnicima koji su u štrajku zbog neisplaćenih osam plata. Stečaj je najgore rješenje za radnike i zato će , kažu, ponuditi prijedlog za v.d. direktora iz reda radnika.

Gradonačelnik Bijeljine nije uspio da održi obećanje dato prije sedam dana – račun Banje Dvorovi nije deblokiran , uprava nije smijenjena , radnici nisu dobili plate . Sa danas održanog sastanka , prijedlozi koji ne ulivaju optimizam.

- Mi smo njima dali rok do četvrtka da odluče, s obzirom da govore da oni mogu raditi samostalno, da imenuju rukovodioca, koga god hoće iz Banje Dvorovi. U protivnom, mi ćemo već u četvrtak poslati banju u stečaj, nemamo drugog rješenja, ističe Mićić.

Ovakvim prijedlozima, lokalna uprava i rukovodstvo banje, amnestiraju se od lične odgovornosti, a mi nemamo puno izbora, poručuju zaposleni u banji.

- Moramo imenovati v.d. direktora iz reda radnika da bi došlo do deblokade računa, da probamo još u narednih 5-6 mjeseci putem konkursa dovesti dobrog menadžera, sa dobrim planom za oporavak banje. Normalno, moramo tražiti podršku Vlade Republike Srpske, moramo ići na republički nivo, jer definitivno gradska uprava nema rješenja, napominje Zoran Ostojić, predsjednik sindikalne organizacije Banje Dvorovi.

Čini se da zaposleni u Banji, ne mogu mnogo očekivati ni od ministarsta trgovine i turizma, čiji su predstavnici prisutvovali sastanku.

Zašto je stečaj najgori scenario za zaposlene u Banji Dvorovi i za samu ustanovu pojasnio je, nedavno,  gradonačelnik Mićić.

- Bježimo od stečaja, stečaj je najgore, prije svega z aradnike, svi će ostati bez posla, nema neke imovine iz koje se može nadoknaditi da se plate njihove plate, poručuje Mićić.

Ko je odgovoran što će i sutra Banja Dvorovi, u koju su decenijam ulagani budžetski milioni gradjana Bijeljine, biti zatvorena?

Račun Banje Dvorovi blokiran je zbog duga od oko milion maraka. Toliko se, otprilike zaradilo u posljednjih osam mjeseci, tvrde radnici i pitaju zašto nisu uplaćivane ni plate, ni poreska dugovanja.