latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:38 ⇒ 19:01 | Autor: RTRS

Čović u Brčkom: Svi nivoi vlasti ne rade dovoljno na dobijanju kandidatskog statusa (VIDEO)

BiH ima skromne uslove za ispunjavanje statusa kandidata za EU, i to je potrebno uraditi do 15. decembra kada bi trebalo da budu dostavljeni odgovori na postavljena pitanja Evropske komisije rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sastanka sa članovima Vlade Distrikta Brčko.
Čović sa zvaničnicima Brčko distrikta - Foto: SRNA
Čović sa zvaničnicima Brčko distriktaFoto: SRNA

Osim odgovora, potrebno je još uraditi budžete i nacrte budžeta na svim nivoima u BiH i urediti pitanje o akcizama.

Niko nam u tome neće pomoći pa ni nova austrijska vlada, ako se sami ne promjenimo, i te obaveze ne ispunimo, rekao je Čović.

"Nama su ostali vrlo skromni preduslovi da dobijemo kandidatski status i vjerujem da će to biti uskoro završeno", rekao je Čović nakon sastanka sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem i članovima Vlade Brčko distrikta, na kome je razgovarano o situaciji u BiH, političkim prilikama u Brčkom, te učešću distrikta u procesu evropskih integracija.

Čović je naglasio da je u Brčko došao kako bi se upoznao sa ovdašnjim prilikama i problemima.

"Važno je razgovarati kako poboljšati neke stvari u ovoj, za BiH, značajnoj lokalnoj zajednici", istakao je Čović.

Na sastanku je zaključeno i da Brčko distrikt ispunjava svoje obaveze kada je riječ o odgovorima na Upitnik Evropske komisije.

"Zbog toga možemo reći da Brčko distrikt nije kočnica na evropskom putu BiH, iako je na početku bilo onih koji su smatrali da Brčko neće moći da odgovori na izazove evropskih integracija", naglasio je Milić.

On je rekao da mu je zadovoljstvo što je zajedno sa ostalim članovima Vlade bio domaćin predsjedavajućem Predsjedništva BiH, kao i da je ova posjeta vrsta ohrabrenja za sve u distriktu jer posjete ovakvog ranga nisu tako česte.

Milić je dodao da je ova posjeta važna i zbog toga što je razgovarao o problemima na nivou BiH kada je riječ o funkcionisanju vlasti.

"Јa sam pomenuo da se ni od distrikta ne upućuju dovoljno ohrabrujuće informacije prema BiH kada je riječ o realizaciji nekih zajedničkih projekata, tako da je ova radna posjeta pravi način da krenemo da se dogovaramo da rješavamo određene probleme, jer oni ne mogu biti rješavani bez strategije sa nivoa BiH", istakao je Milić.

On je dodao da pri tome, prije svega, misli na trend odlaska mladih, koji je izražen i u Brčkom.

Milić je rekao da je sastanak bio i prilika da predsjedavajući Predsjedništva BiH brčansku vlast upozna o aktivnostima u vezi sa evropskim putem BiH, šta je očekuje na tom putu, kao i to šta Brčko može da pruži sa svoje strane.