latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:47 ⇒ 15:48 | Autor: RTRS

Pjongjang: Nuklearno oružje jedini način da se očuva suverenost

Delegacija Sjeverne Koreje smatra nuklearno naoružanje jedinim efikasnim sredstvom u zaštiti suverenosti te zemlje, izjavila je predsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.
Pjongjang - Foto: ilustracija
PjongjangFoto: ilustracija

Ona je nakon sastanka sa potpredsjednikom Vrhovne narodne skupštine Sjeverne Koreje An Dong Čunom na marginama sjednice skupštine Interparlamentarne unije /IPU/ rekla da članovi sjevernokorejske delegacije insistiraju na tome da je posjedovanje nuklearnog oružja jedini način da se zaštiti zemlja i njeni stanovnici, naročito nakon 70 godina komplikovanih odnosa sa SAD.

Matvijenkova je izjavila i to da delegacija Sjeverne Koreje još nije spremna za razgovore sa predstavnicima Јužne Koreje tokom zasjedanja skupštine IPU, dok su predstavnici Seula izrazili spremnost za razgovore sa Pjongjangom, prenosi TASS.

"To bi moglo da se objasni činjenicom da je stepen nepovjerenja između Seula i Pjongjanga prilično visok i da je, prije nego što dvije strane stupe u pregovore, neophodno stvoriti uslove za dijalog i smanjiti tenzije između dvije zemlje", rekla je Matvijenkova.

Izvor: Srna