latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:51 ⇒ 19:02 | Autor: RTRS

U Srpskoj pod sloganom "Naše je bolje" obilježen Svjetski dan hrane (VIDEO)

Pod sloganom "Naše je bolje" Svjetski dan hrane obilježen je u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.
Naše je bolje - Foto: RTRS
Naše je boljeFoto: RTRS

U Banjalučkom parku Petar Koćić predstavnici Privredne komore i domaći proizvođači podsjetili su na važnost kampanje "Naše je bolje" koja ima za cilj jačanje svijesti potrošača o važnosti kupovine domaćih proizvoda. U Istočom Sarajevu održana je konferencija "Brendiranje domaćih proizvoda - Naše je bolje", gdje su se takođe predstavili domaći proizvođači.

Јedan od strateških ciljeva Srpske je proizvodnja hrane. Zavidan resurs je raspoloživost poljoprivrednog zemljišta kojeg po stanovniku ima 0,70 hektara. Kampanju "Naše je bolje" Privredna komora realizuje od 2009. godine.

Ključni faktor u ovoj priči su ipak, svjesni su nadležni, upravo potrošači, na koje apeluju da se u svakoj prilici odluče upravo za kupovinu domaćeg proizvoda.

Akciju "Naše je bolje" možemo podržati svi mi kupovinom domaćih proizvodaa, a na taj način podstaćemo i ojačati proizvodnju u Srpskoj.

Primjer pokretanja interesantne domaće proizvodnje je zanatska pivara Gorštak iz Јakupovaca kod Laktaša. Mjesečno proizvedu do 2 hiljade litara.

Proces proizvodnje je malo duži i komplikovaniji, ali radi se os posebnim filterima specifičnm načinu obraade, zato je i skuplje.

Kampanja "Brendiranje domaćih proizvoda - Naše je bolje", do kraja godine biće realizovana širom Srpske. U resornom ministarstvu kažu da imamo sve uslove za proizvodnju, ali je neophodno da pratimo evropske standarde.

Imamo kvalitetne proizvode, pogotovo kada je riječ o hrani ,kao što su mliječni proizvodi,ajvar, vina. Kvalitetan proizvod, potrošači će prepoznati, ali potrebno je dodatno raditi u proizvodnji, ali i u brendiranju i marketinškom predstavljanju,kažu u Ministarstvu trgovine.