latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:55 | Autor: RTRS

Potreban Fond za razvoj ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj

Sekretar Savjeta za žensko preduzetništvo banjalučke Privredne komore Nada Budiša istakla je danas u Beogradu da je u Republici Srpskoj neophodno osnovati fond čija bi sredstva bila korištena isključivo za razvoj ženskog preduzetništva.
Nada Budiša - Foto: SRNA
Nada BudišaFoto: SRNA


Budiša, koja je učestvovala u radu Regionalne konferencije o ženskom preduzetništvu u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, rekla je Srni da bi se sredstva iz fonda koristila za razvoj ženskog preduzetništva ili za nabavku osnovnih sredstava, edukaciju i učestvovanje na privrednim sajmovima.

Ona je navela da Savjet za žensko preduzetništvo Privredne komore Banjaluke od osnivanja, prije sedam godina, organizuje edukaciju isključivo za žene preduzetnike, a kroz obuku je do sada prošlo oko 200 žena, što, kako ističe, nije malo.

"One su izuzetno zahvalne nama, zadovoljne su edukacijom i jako su zahvalne kao učesnice, jer mnogo uče i vrlo su odgovorne i pedantne", istakla je Budiša.

Ona je navela da su seminari organizovani na osnovu rezultata istraživanja koje je Savjet sproveo 2011. godine, a koji su pokazali da preduzetnicama nedostaje znanja u upravljanju finansijama, marketingu i upravljanju ljudskim resursima.

Isto istraživanje je pokazalo i da većina preduzetnica posluje u oblasti trgovine, ugostiteljstva i tekstila, odnosno da su žene uglavnom zastupljene u nisko akumulativnim granama, što kako ističe Budiša, nije dobro ni poželjno.

"Poželjno bi bilo da se žene više pojavljuju i u razvijenim industrijama visoke tehnologije, gdje je veći profit", ukazala je Budiša.

Savjet radi i na povezivanju preduzetnica Republike Srpske sa koleginicama iz BiH i iz okruženja, pa je do sada sklopljeno nekoliko sporazuma o saradnji, među kojima su sporazumi sa preduzetnicama iz Valjeva i Novog Sada, a na nivou BiH sa Udruženjem poslovnih žena BiH.

Budiša je izrazila nadu da bi krajem novembra ove godine u saradnji sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, sa kojim Savjet sarađuje na razvoju Strategije razvoja ženskog preduzetništva, mogla biti organizovana i prva konferencija ženskog preduzetništva Republike Srpske.

Izvor: Srna