latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:24 | Autor: RTRS

Mogerinijeva u novembru u Vašingtonu

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Federika Mogerini najavila je da će u novembru posjetiti Vašington, kako bi pozvala američke poslanike da ne povuku SAD iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije /ЈCPOA/, sporazuma koji je potpisan sa Iranom.
Federika Mogerini - Foto: SRNA
Federika MogeriniFoto: SRNA

Ona je na konferenciji za novinare nakon sastanka 28 ministara spoljnih poslova članica EU u Luksemburgu rekla da će u Vašingtonu braniti nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio da će SAD istupiti iz ЈCPOA.

Mogerinijeva je upozorila da je Trampov stav prema Iranu ugrozio i mogućnost dijaloga sa Sjevernom Korejom.

"Ministri su zabrinuti zbog činjenice da bi situacija sa ЈCPOA mogla negativno da utiče na mogućnost otvaranja novih pregovora ili čak otvaranja novog prostora za pregovore sa Sjevernom Korejom", izjavila je Mogerinijeva.

Lideri Francuske, Velike Britanije i Njemačke su u zajedničkom saopštenju ukorili Trampa zbog odluke da ne potvrdi da Teheran ispunjava uslove iz sporazuma i napomenuli da je sporazum i dalje u zajedničkom interesu kada je u pitanju bezbjednost.

Sporazum sa Iranom su podržale i Rusija i Kina, prenosi AFP.

Iz UN je više puta potvrđeno da se Iran drži tehničkih zahtjeva iz ЈCPOA, ali je Tramp insistirao da se "fanatički režim" u Teheranu ne ponaša "u skladu sa duhom sporazuma".

Izvor: Srna