latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:41 ⇒ 16:50 | Autor: RTRS

Iračani ušli u Kirkuk, Kurdska vojska i civili bježe

Iračke vladine snage upale su u centralni dio Kirkuka, nakon što su preuzeli kontrolu nad ključnim dijelovima grada od kurdskih boraca.

Iračka vojska navela je da je Bagdad preuzeo punu kontrolu nad Kirkukom.

Kurdski vojnici poznati kao Pešmerge bježe sa pozicija ispred aerodroma u Kirkuku, dok civili bježe iz tog grada u iračkom Kurdistanu. Prema riječima zvaničnika Kurdistana, pokrenut je veliki napad iz više pravaca na Kirkuk, a na jugu tog grada ima mnogo žrtava, javlja AP.

Prema posljednjim informacija, povlače se i na stotine Kurda koji su držali odbrambene pozicije kod aerodroma.

Proizvodnja nafte i prirodnog gasa odvija se nesmetano u pokrajini Kirkuk u iračkom Kurdistanu, uprkos vojnoj operaciji Iraka, koja se trenutno odvija i za cilj ima da zauzme region, saopštilo je iračko Ministarstvo za naftu.

Iračka vlada preuzela je kontrolu "velikih područja'' u pokrajini Kirkuk u iračkom Kurdistanu, saopštila je državna televizija Iraka, a Regionalna vlada Kurdistana je navode demantovala.

Premijer Iraka Hajder al Abadi izdao je naređenje da se Kirkuk obezbijedi uz saradnju naroda iz grada i Pešmerge, navodi se na iračkoj televiziji.

Televizija takođe navodi da u operaciji obezbjeđivanja Kirkuka učestvuju i snage SAD, koje su "zauzele kurdske vojne pozicije i naftna polja".

Zvaničnik Regionalne vlade Kurdistana ranije je demantovao da su iračke snage prišle gradu ili zauzele neku teritoriju. Neimenovani zvaničnik dodaje da su naftna polja i vazduhoplovna baza zapadno od Kirkuka i dalje pod kurdskom kontrolom, prenosi Rojters.

Zvaničnici Ministarstva odbrane SAD insistiraju da se iračke i kurdske snage suzdrže od dalje eskalacije sukoba. Stejt department SAD saopštio je juče da blisko motri razvoj situacije u Kirkuku i da su veoma zabrinuti oko navoda da je bilo sukoba.

Uprkos demantima Rrgionalne vlade Kurdistana, bezbjednosni savjet te pokrajine saopštio je da su kurdske snage uništile najmanje pet "hamera" iračke vojske koja ih je napala bez razloga.

Izvor: Tanjug