latinica  ћирилица
16/10/2017 |  17:52 ⇒ 17/10/2017 | 10:17 | Autor: RTRS

U pripremi bh. Zakon o pravima žrtava torture - nisu konsultovana srpska udruženja (VIDEO)

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, do kraja godine planira donošenje Zakona o pravima žrtava torture u BiH.
Zakon o pravima žrtava torture - Foto: RTRS
Zakon o pravima žrtava tortureFoto: RTRS

U Savezu logoraša Republike Srpske i Udruženju "Žene žrtve rata" tvrde da ih niko nije konsultovao prilikom izrade zakona. Poručuju da tu oblast treba urediti zakonom u Republici Srpskoj. U SDS-u tvrde da zakon neće biti usvojen u Savjetu ministara BiH, sve dok je Vlada Srpske protiv. Ipak, sporni zakon našao se u planu rada Savjeta ministara za ovu godinu.

Ne samo da je planom rada resornog ministarstva za 2017. predviđeno donošenje Zakona o pravima žrtava torture na nivou BiH, već je i ministarka Semiha Borovac javno poručila da neće odustati od zakonskog regulisanja ove oblasti na nivou BiH.

- To što ministarka Borovac želi je nemoguće izvesti zato što je to prenos nadležnosti, ovo je u nadležnosti entitetskih vlada. Niko iz Republike Srpske niti ja lično ili niti neko iz Udruženja nije konsultovan niti imamo bilo kakvog udjela u izradi tog zakona, navodi Božica Rajilić-Živković, predsjednik Udruženja žene žrtve rata Republike Srpske.

Ipak, iz Kabineta Semihe Borovac odgovoraju da je u pripremi zakona učestvovao jedan predstavnik iz Srpske, iz Regionalnog udruženja logoraša Višegrad. To je očigledno bilo dovoljno da ga ugrade u Program rada Savjeta ministara BiH za prošlu, a sada i za ovu godinu. Zamjenik ministra, SDS-ov Predrag Јović, ne objašnjava da li je mogao da spriječi da zakon bude u Programu rada, ali uvjerava da neće biti usvojen na Savjetu ministara BiH. Iz SNSD-a poručuju da su protiv zakona.

- Nema saglasnosti Vlade Republike Srpske ni ministara iz Savjeta ministara i taj zakon ne može ući u proceduru sada kakav je, ako budemo imali ponovo neke javne rasprave i analize ekpsretske grupe onda ćemo svi zajedno razgovarati a do tada nema saglasnosti, ističe Predrag Јović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH (SDS).

- Želim istaći da bi SNSD i u nadležnim Komisijama ali i u oba Doma bio protiv ovog zakona a uvjeren sam da ovaj zakon neće dobiti podršku i drugih poslanika i delegata iz Republike Srpske , takođe smatram da su ova pitanja u nadležnosti entiteta, naglašava Lazar Prodanović (SNSD).

Zakonom je predviđeno da logoraši, silovane žene i druge žrtve ratne torture u cijeloj BiH ostvare pravo na reparaciju, što je humano i ljudski. No, pitanje je ko sve ima pravo na odštetu i ko će je isplaćivati. Iz Srpske podsjećaju da je Amor Mašović jedan od direktora INO BiH bez ikakve kontrole davao potvrde licima koji uopšte nisu bili logoraši.

- Taj zakon i jeste napravljen sa zlom namjerom da se uruši finansijski Republika Srpska, to štampanje potvrda iz Instituta za logoraše, to neće proći, poručuje Rajilić-Živković.

Na inicijativu Udruženja "Žene žrtve rata RS" napravljen je nacrt zakon koji pravno reguliše prava žrtava torture. Očekuju da bi najkasnije do kraja godine trebalo da bude na sjednici Narodne skupštine Republike srpske. Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske nisu nam odgovorili da li je zakon završen i kada će biti upućen u skupštinsku proceduru.