latinica  ћирилица
16/10/2017 |  18:18 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Kurc pobjednik parlamentarnih izbora u Austriji; Šta to znači za Srbe? (VIDEO)

Narodna partija Sebastijana Kurca pobjednik je parlamentarnih izbora u Austriji.
Austrija - izbori - Foto: RTRS
Austrija - izboriFoto: RTRS

Nezvanično, dobila je nešto više od 31 odsto glasova. Druga po snazi je Slobodarska partija sa osvojenih 27 odsto.

Analitičari ocjenjuju da će ove dvije partije formirati novu Vladu i s pažnjom očekuju prve poteze Slobodarske partije koja ima veliku podršku Srba u ovoj državi.

Slobodarska partija koja godinama javno podržava Republiku Srpsku i protivi se nezavisnosti takozvane države Kosovo, izvjesnim ulaskom u Vladu neće odustati od programskih načela. Posebno će insistirati na skoroj primjeni oštrije politike prema useljenicima iz islamskih zemalja, ocjenjuje urednik "Geopolitike" iz Beograda Slobodan Erić.

- Mislim da su austrijskom javnom mnjenju ali i dijelu establišmenta stvorena jedna vrsta kritičkog mišljenja da se mora ući u obračun sa migranskim centrima koji na neki način zagovaraju radikalnu islamsku ideologiju, kaže Erić.

Ko god formira novu Vladu, stranačku politiku će prilagoditi višegodišnjem spoljnopolitičkom kursu Austrije. Smatra to politikolog Željko Budimir iz Banjaluke.

- Јa vjerujem da će ona u svakom slučaju ako ne bude toliko kompatibilna sa Briselom, ostati kompatibina sa Berlinom. Kao što smo vidjeli i prvu čestitku budućem kancelaru poslao je Berlin, Angela Merkel, navodi Budimir.

Na odluke koalicione Vlade stranaka koje predvode Sebastijan Kurc i Hajn Kristijan Štrase, ocjenjuju analitičari, djelimično će uticati i stavovi brojne srpske zajednice u ovoj državi.

Koliki će taj uticaj biti biće moguće procijeniti, kažu, tek kad vide kako će ova dva političara odgovoriti na očekivane pritiske Brisela.