latinica  ћирилица
16/10/2017 |  18:53 | Autor: RTRS

Јevtić - Apostolova: Zajednica srpskih opština nije političko pitanje

Potpredsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Dalibor Јevtić rekao je u razgovoru sa šefom kancelarije EU u Prištini Natalijom Apostolovom da je EU najznačajniji partner Ministarstva za zajednice i povratak i da zajednicu srpskih opština treba formirati, ne zbog politike, već zbog boljeg života.

Zahvaljujući za dosadašnju podršku, Јevtić, koji je i ministar za zajednice i povratak, istakao je da će mnoge raseljene porodice dobiti krov nad glavom zahvaljujući pomoći EU i da se zatvaranje kolektivnih centara ne može obaviti bez te podrške.

Јevtić je upozorio da Srbi i drugi manjinski narodi na Kosmetu imaju mnogo problema i da se rješenja ne mogu naći, ukoliko se ne uključe sve institucije, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

"Neophodno je da sve institucije preuzmu dio odgovornosti u rješavanju brojnih spornih pitanja", rekao je Јevtić, ističući da je podrška i pomoć Kancelarije EU i te kako važna i značajna.

Јevtić i Apostolova su se saglasili da je potrebno što prije formirati zajednicu srpskih opština u skladu sa dogovorom iz Brisela, jer kako je ocijenjeno "ovo pitanje ne smije biti predmet političkih prepucavanja".

Apostolova je obećala snažnu podršku Ministarstvu za zajednice i povratak i naporima da se problemi sa kojima se suočavaju povratnici i raseljeni što prije riješe.

Izvor: Srna