latinica  ћирилица
16/10/2017 |  19:16 | Autor: RTRS

Linta: Pravosuđe ima zadatak da amnestira nalogodavce i izvršioce zločina

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da ponovno suđenje ratnom zločincu Branimiru Glavašu i saučesnicima za ratni zločin nad osječkim Srbima predstavlja jedan u nizu dokaza da Hrvatska nije pravna i demokratska država već kopija nacističke Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta u saopštenju ističe da hrvatsko pravosuđe ima samo jedan zadatak - da amnestira nalogodavce i izvršioce brojnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u skladu sa besmislenom teorijom da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati tobože žrtve koji su vodili oslobodilački rat.

On je podsjetio da je poznata praksa u Hrvatskoj da Ustavni i Vrhovni sud poništavaju ili drastično smanjuju presude hrvatskim ratnim zločinicima i time duboko vrijeđaju i ponižavaju srpske žrtve i njihove porodice.

Linta ističe da je tragično da evropski komesar za pravosuđe Vera Јurova ne zahtijeva od Vlade Hrvatske da ispuni preuzete obaveze iz Ugovora o pristupanju iz 2011. godine koje se odnose na kažnjavanje ratnih zločinaca bez ozbira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

U saopštenju se napominje da je Јurova više puta javno izjavila da je nezavisno i efikasno pravosuđe temelj svake demokratije i ključni preduslov da građani mogu da ostvare svoja prava.

"Јasno je da Veru Јurovu i Evropsku uniju ne smeta što je hrvatsko pravosuđe pristrasno i etnički motivisano, a Hrvatska raj za ratne zločince", navodi se u saopštenju Predsjednika Saveza Srba iz regiona Miodraga Linte.

Izvor: Srna