latinica  ћирилица
16/10/2017 |  19:21 | Autor: RTRS

"I okrivljeni imaju pravo na brigu Crkve"

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske poručuju da Crkva, obezbjeđivanjem pomoći okrivljenima u sudskom postupku, ne vrši pritisak na pravosuđe, već jevanđeljsku misiju, hrišćanski i ljudski gest, jer i okrivljeni imaju pravo na brigu i staranje od Crkve i na slobodi i u zatvoru.
Crkva - Foto: TANЈUG
CrkvaFoto: TANЈUG

U saopštenju Mitropolije se navodi da pojedini crnogorski mediji blate Crkvu zbog toga što obezbjeđuje smještaj, hranu, zdravstvenu zaštitu i prevoz od manastira do Višeg suda u Podgorici za okrivljene državljane Srbije, koji su se preko svojih branilaca obratili Mitropoliji sa molbom za tu vrstu pomoći.

"Riječ je o ljudima koji u Crnoj Gori nemaju ni kuće, ni kućišta, a ni prihoda iz kojih bi te troškove podmirili. Otuda je gest Mitropolije isključivo ljudski i hrišćanski i može biti ostvaren samo ukoliko Viši sud u Podgorici, na osnovu zakonskih propisa i ispunjenih uslova, donese odluku da se okrivljeni brane sa slobode", dodaje se u saopštenju.

Iz Mitropolije napominju da je riječ o pravnoj tekovini koja se vijekovima omogućava svima. "Ali, pojedinima u Crnoj Gori je problem ukoliko Crkva u okviru svoje duhovne misije pomaže nevoljnima ne prejudicirajući pri tom ničiju krivicu", dodaje se u saopštenju.

"Mitropolija crnogorsko-primorska, bez obzira na kritike, kritičare i njihove interesne i ideološke doživljaje Crkve i njene misije, nema pravo da ostane gluva na ljudsku muku i patnju, a posebno onih koji se na zakonit i legitiman način bore da dokažu svoju nevinost pred sudskom vlašću u Crnoj Gori", navode iz Mitropolije.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske napominju da se godinama u Crnoj Gori koristi svaka prilika da se bezočno napada na ovu mitropoliju i mitropolita Amfilohija, sveštenstvo, monaštvo i pravoslavni vjerni narod.

"Poistovjećivanje Crkve Hristove sa bilo kojom nacijom proglašeno je upravo na predlog Srpske pravoslavne crkve i na prošlogodišnjem Svetom i Velikom Saboru na Kritu za jeres i zmijski otrov, koji truje biće jedne Svete, katoličanske i apostolske Crkve, kojoj pripada i Mitropolija crnogorsko-primorska, kao vjekovna eparhija Pećke patrijaršije", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Srna