latinica  ћирилица
16/10/2017 |  21:20 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Peticija za uvođenje kazne doživotnog zatvora

Fondacija "Tijana Јurić" počeće da prikuplja potpise građana Srbije za usvajanje prijedloga za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice djece, saopštila je danas ta Fondacija koja je pozvala građane da podrže tu inicijativu.
Beograd (Foto:beograd.in) -
Beograd (Foto:beograd.in)

Od 23. do 29. oktobra u više od 40 gradova u Srbiji biće organizovani štandovi za prikupljanje potpisa.

"I ovom peticijom pokazaćemo koliko smo uporni u nastojanju da obezbijedimo sigurnije uslove za život i odrastanje sve djece u Srbiji", kaže osnivač Fondacije Igor Јurić, otac Tijane koja je u julu 2014. oteta i ubijena.

On je istakao da će nakon prikupljanja potpisa prijedlog biti upućen Skupštini Srbije.

Ovaj prijedlog podrazumijeva uvođenje novog člana u Krivični zakonik kojim bi za najteže oblike teških krivičnih djela koja su za posljedicu imala smrtni ishod djeteta, maloljetnika ili trudne žene, trebalo da se propiše kazna doživotnog zatvora. Cilj je i da se izmjenom zakona osuđeni kojima je pravosnažnom presudom izrečena kazna doživotnog zatvora, ne mogu uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne.

Fondacija "Tijana Јurić" odlučila se na ovaj potez nakon brojnih teških i svirepih ubistava djece u Srbiji.

U objašnjenju se dodaje da će uvođenjem kazne doživotnog zatvora biti spriječena mogućnost da ubice djece odsluže kaznu, ponovo se nađu na slobodi i tako dobiju priliku da počine još monstruoznije djelo.

Od ukidanja smrtne kazne u SRЈ 2002. godine, prema dostupnim podacima, na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina pravosnažno je osuđeno 67 lica, saopšteno je iz Fondacije.

Izvor: SRNA