latinica  ћирилица
16/10/2017 |  22:14 | Autor: RTRS

Čepurin: Predstoji period tijesnih veza

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin istakao je da Rusiju i Srbiju očekuje period tijesnih veza, te najavio da će ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uskoro doputovati u Beograd, gdje će prisustvovati obilježavanju 73 godine od oslobođenja grada, kao i posjete drugih visokih zvaničnika Rusije.
Aleksandar Čepurin (Foto: Sputnik/ Saša P) -
Aleksandar Čepurin (Foto: Sputnik/ Saša P)

On je dodao da je povod za dolazak Šojgua i to što su Srbiji nedavno predati poklonjeni ruski avioni "MiG-29".

Čepurin kaže da se očekuje da će posjeta Šojgua biti dobra, ne samo zbog praznika nego i zbog razmjene mišljenja, što je danas potrebno jer je svijet u složenoj situaciji.

"Ni Balkan nije u jednostavnoj situaciji, a Srbija je neka vrsta ostrva stabilnosti. Naravno, imali smo tešku istoriju, i treba da osiguramo bezbjednost i da se osećamo sigurno", rekao je Čepurin za "Sputnjik".

Ruski ambasador u Beogradu najavio je da će u februaru, kada se planira obilježavanje 180 godina diplomatskih odnosa Rusije i Srbije, u posjetu Srbiji doći ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

"Biće to važna posjeta i mogućnost da se razmotri čitav spektar bilateralnih odnosa i problema koji interesuju svaku od strana. Pred nama je superzadatak da povećamo robnu razmjenu, industrijsku saradnju. Sada su stvoreni uslovi da to možemo", rekao je Čepurin.

Prema njegovim riječima, Rusija je spremna da ide naprijed onoliko koliko je za to spremna Srbija.

"Zato će biti vrlo važan dolazak u Srbiju ruskog dijela međuvladinog komiteta na čelu sa Dmitrijem Rogozinom u decembru. To je velika delegacija koja će razmotriti perspektive razvoja bilateralnih odnosa za godinu dana, i ne samo trgovine. Očekujemo da će ta poseta imati dobre rezultate i da će biti važan događaj", dodao je Čepurin.

On je podsjetio da Rusija u februaru sljedeće godine slavi godišnjicu Staljingradske bitke i da se nada da će joj prisustvovati i srpska delegacija na visokom nivou.

Čepurin je naglasio da Rusija podržava neutralnost Srbije i da je zato zainteresovana da Srbija postane jaka, bezbjedna i neutralna zemlja, te da bi bilo dobro da svi to shvate i podrže.

Izvor: SRNA