latinica  ћирилица
17/10/2017 |  08:11 ⇒ 08:15 | Autor: RTRS

Tunis: Sudar broda i drvenog čamca, poginulo 25 migranata

Kod obale Tunisa sudarili su se brod tuniske mornarice i drveni čamac pun migranata, pri čemu je poginulo 25 migranata, saopštile su vojne vlasti.

Ronioci tuniske mornarice uočili su u nedelju ostatke improvizovanog čamca na dnu mora kod ostrva Kerkenah i izvukli 11 tijela tog dana, a u ponedjeljak još šest, saopštilo je Ministarsto odbrane Tunisa, prenosi AP.

Ranije je izvučeno još osam tijela, a tuniski zvaničnici su naveli da je 38 migranata spaseno, poslije sudara koji se dogodio 8. oktobra.

Nepoznat broj ljudi sa broda i dalje se vode kao nestali, a Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da se u čamcu najvjerovatnije nalazilo 75 tuniskih migranata, ali je jedan spaseni migrant rekao da je u plovilu bilo više od 90 ljudi.

Premijer Јusef Šahed nazvao je ovaj incident "nacionalnom katastrofom".

Uzroci incidenta još su nejasni, dok vojni istražitelji rade na utvrđivanju okolnosti sudara i odgovornosti za incident.

Broj Tunišana koji kreću put Italije je u porastu. Agencija UN za migracije saopštila je da je 1.400 Tunišana stiglo u Italiju samo prošlog mjeseca, u poređenju sa 1,357 koliko ih je tamo stiglo u prvih osam mjeseci ove godine.

Izvor: Tanjug