latinica  ћирилица
17/10/2017 |  08:24 | Autor: RTRS

Preduzećima u Srskoj nedostaju inženjeri

Grupa preduzeća iz Republike Srpske koja zapošljavaju po više stotina radnika i kojima zbog specifičnosti posla nedostaje inženjera sa decenijskim radnim iskustvom, a moraju ih imati ako hoće na tendere, traži od nadležnih da im dozvole zapošljavanje penzionera ove struke.
Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske - Foto: RTRS
Unija udruženja poslodavaca Republike SrpskeFoto: RTRS

Osim toga što se na tržištu rada inženjeri teško nalaze, do problema dolazi već u samim postupcima javnih nabavki, gdje se za slanje ponude, kao i samo zaključenje ugovora, traže od preduzeća konkretni uslovi za osoblje angažovano na predmetnom projektu. Kao jedan od najčešćih uslova navodi se upravo iskustvo u struci inženjera čak do 15 ili 20 godina.

"Izuzetno kvalitetni inženjeri sa dugogodišnjim stažom su penzionisani zbog odredaba Zakona o radu i Zakona o penziono-invalidskom osiguranju, koji djeluju uzajamno. Penzionerima je ovim onemogućen rad u Republici Srpskoj, što nije slučaj u Srbiji i FBiH", kažu poslodavci.

Podsjećaju i na odluku Ustavnog suda RS, kojom se utvrđuje da član 141. Zakona o PIO nije u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske. Ovom odlukom je utvrđeno da je došlo do povrede prava građana, što je garantovano Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Izvor: Nezavisne novine