latinica  ћирилица
17/10/2017 |  08:30 | Autor: RTRS

Nedostatak hrane uništava stočni fond u Srpskoj

Stočare širom RSepublike Srpske suša je prinudila da zbog nedostatka hrane, smanje stočni fond, što će se posebno osjetiti od početka naredne godine.
Mljekari - Foto: Screenshot
MljekariFoto: Screenshot

Stočari iz Srpske kažu da se više isplati prodati nego kupovati stočnu hranu. Najavljuju da će se posljedice suše i smanjenje stočnog fonda osjetiti u naredne dvije godine .

"Naravno da u ovakvim slučajevima dolazi do pada cijene stoke usljed veće ponude", naglasio je Stojan Marinković, predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH, te dodao da je sigurno da će u ovakvim uslovima doći do osipanja i da će ljudi morati da smanjuju broj grla stoke.

Prema njegovim riječima, do Nove godine će stanje vjerovatno ostati stabilno, a prave posljedice suše osjetiće se početkom 2018.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS i poljoprivredni proizvođač iz Mašića, kod Gradiške, rekao je da će stočari svakako biti prinuđeni da smanjuju broj grla jer nemaju čime da ih prehrane, tako da će, kako kaže, stočni fond narednih godina biti mnogo siromašniji.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS i poljoprivredni proizvođač iz Semberije, rekao je da će manjak stočne hrane posebno uticati na one koji drže krave muzare i koji se bave tovom bikova i junadi. On je dodao da se stočari u Semberiji već sada žale da neće imati dovoljno hrane da prehrane stoku, a u narednu godinu ili dvije će, kako kaže, situacija biti još gora.

Izvor: Nezavisne novine