latinica  ћирилица
17/10/2017 |  09:02 ⇒ 09:04 | Autor: RTRS

Novi Grad: Nedovoljno interesovanja za hraniteljstvo

Na javni poziv Centra za socijalni rad Novi Grad za odabir hraniteljskih porodica prijavile su se tri porodice i interesovanje je manje od očekivanog, rekao je Srni direktor ove ustanove Vladimir Mirić.
Novi Grad (foto: mapio.net) -
Novi Grad (foto: mapio.net)

Mirić je naveo da Centar za socijalni rad uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske realizuje projekat "Podrška hraniteljskim porodicama u opštini Novi Grad", te dodao da će projektne aktivnosti biti završene do kraja godine, ali se zainteresovane porodice mogu i nakon tog perioda javiti u Centar.

"Uz postojećih aktivnih sedam hraniteljskih porodica, na naš poziv javile su se još tri sa kojima će ovih dana početi anketiranje i provjera ispunjavanja uslova", rekao je Mirić.

On je dodao da je jedna od komponenti projekta jednokratna podrška postojećim hraniteljskim porodicama u kojima je smješteno 13 djece, po 100 KM za svako dijete.

"Hraniteljske porodice do sada su primale naknadu za djecu u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, a hranitelji nisu imali naknadu. Novim pravilnikom predviđena je naknada za hranitelje", pojasnio je Mirić.

On je rekao da je projektom predviđen smještaj u hraniteljske porodice i djece i odraslih.

"Hraniteljske porodice su rješenje koje je slično porodičnom, osobe se lakše privikavaju i ostaju na području svoje opštine", naveo je Mirić, koji smatra da već sad postoji potreba za smještaj u hraniteljske porodice i djece i odraslih lica, a da će to u budućnosti biti još izraženije zbog nepovoljne demografske situacije i sve većeg broja starih lica koja nemaju adektvatnu njegu.

Izvor: SRNA