latinica  ћирилица
17/10/2017 |  10:16 ⇒ 15:02 | Autor: RTRS

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH: Zaustaviti pravno nasilje nad Srbima

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine u otvorenom pismu klubovima poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražile su da Republika Srpska preduzme konkretne korake da bude zaustavljeno pravno nasilje u predmetima ratnih zločina koje dovodi do stigmatizacije srpskog naroda.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U pismu, koje je dostavljeno medijima, ističe se da je neophodno formirati pravni tim koji bi omogućio da se u predmetima ratnih zločina pruži stručna pomoć i koji bi ujedno izvršio reviziju presuda Suda BiH jer postoje brojni propusti bez kojih bi odluke sigurno bile drugačije.

Porodice osuđenih Srba smatraju da je potrebno omogućiti entitetskim sudovima da preuzmu sve predmete ratnih zločina koji se nalaze pred Sudom BiH čime bi se postigla mnogo veća objektivnost i zaštita osnovnih prava.

U pismu se navodi da je neophodno iskoristiti i sva ostala moguća pravna sredstva da se konačno stane na put ovakvom postupanju Suda BiH, koji je narušio sve pravne postulate i doveo do stigmatizacije srpskog naroda, što će imati nesagledive posljedice na Republiku Srpsku i njen narod u cjelini.

"U svjetlu sramne presude Suda BiH /ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici/ Naseru Oriću, tražimo od vas, predstavnika naroda Republike Srpske, oštro reagovanje da se stane na put stigmatizaciji i progonu srpskog stanovništva, te da se zauzmete za poštivanje slova zakona", ističu u pismu porodice osuđenih Srba.

Oni ukazuju da je predmet protiv Orića samo posljednji u nizu eklatantnih primjera kako postupa pravosuđe na nivou BiH.

U pismu se podsjeća da, od momenta osnivanja Suda BiH, u predmetima ratnih zločina postoji jasna selektivnost koja ima za cilj da se srpski narod prikaže monstruoznim, zločinačkim, pa čak i genocidnim, te da kao takav snosi teret proteklog rata, što bi na kraju dovelo u pitanje i samo postojanje Republike Srpske.

Porodice osuđenih Srba pred Sudom BiH za ratne zločine naglašavaju da su dugo ukazivale da je taj isti sud, svjesno i sa krajnjom zlom namjerom prema Srbima, primjenjivao pogrešne zakone, a samo s ciljem da se izriču što strože i duže kazne zatvora.

"Uprkos našim ukazivanjima na ovo pravno nasilje, zaštitu nismo pronašli u domaćim sudovima, zakonodavstvu i institucijama, već je oštar šamar morao da uputi Sud za ljudska prava u Strazburu. Za takvo kršenje zakona iz Suda BiH niko nije odgovarao, niti snosio bilo kakve konsekvence", navodi se u pismu.

Ove porodice pitaju kakav je to sud koji jedan narod osuđuje na hiljadugodišnje kazne zatvora, dok drugima sudi samo sporadično, uvažava iznuđene iskaze i svjedočenja, lažne dokaze i vještačenja, pa donosi presude na osnovu najobičnijih pretpostavki i nagađanja.

"Postoje brojni dokazi koje smo dostavljali i javnosti, a i Sudu BiH, da su iznuđivani iskazi u pojedinim predmetima koji su direktno uticali na donošenje osuđujućih presuda, da su vještačenja fingirana, a svjedočenja lažna. Niti je Sud to htio da uvaži, niti je javnost na to reagovala", kaže se u pismu.

Porodice osuđenih Srba ukazuju na činjenicu da ne postoji objektivnost u suđenju i donošenju presuda i da je jasno izražena pristrasnost na štetu srpskog naroda, što se posebno ogleda u broju podignutih optužnica i donesenih presuda protiv Srba.

"Da li je moguće očekivati bilo kakvu objektivnost i nepristrasnost od sudija kao što su Šaban Maksumić ili Davorin Јukić za koje se zna da su učestvovali u zlostavljanju srpskih zarobljenika u ratnom periodu? Njihova pristrasnost ogleda se, ne samo u progonu srpskog naroda, već i u naporima da se pripadnici druga dva naroda u što je moguće manjoj mjeri optuže i osude", navodi se u pismu.

Porodice osuđenih Srba tvrde i da Tužilaštvo BiH, nakon odluke Suda u Strazburu u slučaju Damjanović-Maktouf, Srbe najviše optužuje da su počinili zločin protiv čovječnosti, što Sud svesrdno odobrava, samo da bi im se mogle izreći zatvorske kazne duže od 20 godina.

Kažu i da od srpskih sudija u Sudu BiH nisu očekivali da budu na strani optuženih Srba, ali jesu pravdu i pravičnost, koje su izostale.

"Na sva ova nakaradna postupanja i brojne propuste u radu Suda i Tužilaštva BiH ukazivali smo i ranije u više navrata, ali, nažalost, i dalje ne postoje pozitivni pomaci", navodi se u pismu porodica Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine.

Porodice osuđenih Srba traže da ovo pismo bude pročitano na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Izvor: SRNA