latinica  ћирилица
17/10/2017 |  11:32 | Autor: RTRS

Škole u Srpskoj pred problemom - Nastavnici dijele petice kao bombone

Analiza uspjeha učenika osnovnih škola u Republici Srpskoj pokazala je da je čak 77,64 odsto učenika postiglo odličan ili vrlodobar uspjeh, odnosno skoro polovina učenika je postigla odličan uspjeh.
Škola - Foto: RTRS
ŠkolaFoto: RTRS

Iz Republičkog pedagoškog zavoda kažu da ovakvi rezultati pokazuju da sadašnji način ocjenjivanja ima nedostataka i upozoravaju da nastavnici moraju napustiti tradicionalni način ocjenjivanja kako bi ono na najobjektivniji način odslikavalo znanje učenika.

Nepohodno je kažu, prihvatiti savremeni pristup ocjenjivanja koji podrazumijeva planiranje, praćenje toka nastave i učenja, registrovanje podataka o napredovanju učenika, saopštavanje povratnih informacija učenicima i roditeljima i vrednovanje realizovane nastave.

Da "poplava" odlikaša i vukovaca nije stvarni odraz znanja, pokazale su i analize Republičkog pedagoškog zavoda, koji je prije četiri godine vršio eksternu provjeru učenika devetih razreda iz metematike i srpskog jezika. Tada je uočena velika razlika između eksterne provjere postignuća i zaključnih ocjena koje su bile veće.

Izvor: Nezavisne novine