latinica  ћирилица
17/10/2017 |  13:43 | Autor: RTRS

Vejnović: Siromaštvo ugrožava BiH

Veliko siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i nepismenog stanovništva, nastali kao posljedice ratnih dešavanja i neodgovornog ponašanja političke elite, ugrožavaju bezbjednost BiH, izjavio je predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci Duško Vejnović.
Siromaštvo - Foto: RTRS
SiromaštvoFoto: RTRS

Vejnović je rekao novinarima u Banjaluci prije skupa "Ustani i digni svoj glas protiv siromaštva i nejednakosti", koji je ogranizovan povodom obilježavanja 17. oktobra - Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, da siromaštvo i socijalna nepravda mogu da ugroze bezbjednost svake zemlje, isto kao i vojna prijetnja.

"Pozivam političku elitu da se ozbiljno pozabavi ugroženim, gladnim, bolesnim, ostarjelim i iznemoglim stanovništvom koje sebi ne može da obezbijedi sredstva za život jer je to ozbiljan problem BiH", naveo je Vejnović.

On je istakao da prosječan građanin BiH preživljava sa "od dvije do pet KM dnevno".

Vejnović smatra da je za rješavanja problema siromaštva potrebno pokrenuti ozbiljnu borbu protiv kriminala i korupcije, te izraditi strategiju za sprečavanje siromaštva.

On je naglasio da mnogi zbog neimaštine izvrše i samoubistvo.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić ocijenio je da je stopa siromaštva u Republici Srpskoj više nego alarmantna.

On je poručio da će Sindikat svojim radom nastojati da unaprijedi položaj radnika u Srpskoj.

Zamjenik predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Miloš Kovačević rekao je da je cilj današnjeg skupa da se pošalje poruka u društvu da postoje problemi koje svi zajedno treba da rješavaju, te da se opomenu javnost i odgovorne institucije da se stanje mora popraviti.

Skup su organizovali Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci i Udruženje nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci.

Izvor: Srna