latinica  ћирилица
17/10/2017 |  14:32 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Grajf: Isti obrazac holokausta u Јasenovcu i Aušvicu

Između zločina ustaša u Јasenovcu i zločina koje su počinili Nijemci u logoru Aušvic tokom Drugog svjetskog rata postoje sličnosti u obrascu, izjavio je profesor Gideon Grajf, glavni istoričar izraelskog instituta "Šem olam", koji se bavi dokumentovanjem Holokausta.
Јasenovac (Foto:Јavno vlasništvo) -
Јasenovac (Foto:Јavno vlasništvo)

Grajf je rekao da se sličnosti ogledaju u sistemu okrutnosti, sadizma i brutalnosti i da je o tome govorio u predavanju studentima istorije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

"Napravio sam poređenje između zločinačkog sistema Nijemaca u Aušvicu i zločina koje su počinili Hrvati ustaše u Јasenovcu i ostalim logorima u ovom regionu. Zaista postoje sličnosti", rekao je Grajf.

On je dodao da su studenti bili veoma uključeni u diskusiju i da su postavljali pitanja, te da je veoma zadovoljan što je imao priliku da održi ovo predavanje.

Komentarišući posjetu Centru za istraživanje ratnih zločina u Banjaluci, profesor je rekao da je veoma impresioniran pokušajem da se istorija istraži i da se edukuju mladi o onome što još nije poznato. Grajf je rekao da je na njega veliki utisak ostavilo to što se "ulažu valiki napori da se objave stvarne činjenice i da se bori za pravu istoriju umjesto iskrivljene koju, nažalost, šire druge strane".

"Mislim na vlasti Hrvatske i ostale koji ne žele da znamo istinu, suprotno Vladi Republike Srpske, koja ulaže mnogo napora da se sazna za pravu istoriju i da informiše mlade ljude, studente, da znaju istoriju mnogo bolje. To je važan trud na kojem mogu samo da čestitam", rekao je Grajf.

Na pitanje o tome koliko izraelski narod zna o Јasenovcu, Grajf je rekao da se o tom logoru, ustaškim zločinima, Donjoj Gradini i ostalim logorima u ovom regionu zna veoma malo. Grajf će tokom dana posjetiti logor Donja Gradina.

Izvor: SRNA