latinica  ћирилица
17/10/2017 |  14:48 | Autor: RTRS

Nastavljeno suđenje Godinjaku za zločine nad Srbima

Na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi za zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima u Trnovu, vještak sudske medicine Željko Karan rekao je da je uzrok smrti Nenada Vasića projektil koji mu je ispaljen u glavu.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Karan je danas u Sudu BiH naveo da je 2009. godine vršio forenzičku obradu posmrtnih ostataka Mare i Nenada Vasića koji su pronađeni na lokalitetu Dejčića kod Trnova, gdje su bili zakopani u plitkom grobu. Vještak je rekao da je veći dio skeleta Mare Vasić ostao očuvan, ali su pojedine kosti izlomljene ili nedostaju.

Prema njegovim riječima, kosti glave Nenada Vasića imale su više lomova, zbog čega je donio zaključak da mu je projektil ispaljen u potiljak. Dodao je da je na skeletu pronađeno i oštećenje nadlaktice nastalo ispaljivanjem više projektila.

Na ročištu su pročitane izjave tri svjedoka koji su u međuvremenu preminuli. Neđo Tešanović je tada govorio o saznanjima koja ima o ubistvu članova svoje porodice u selu Ledići kod Trnova. Kako je napomenuo, od osobe bošnjačke nacionalnosti je saznao gdje su zakopana tijela Tešanovića, Vasića i Kenjića.

Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi sudi se za zločine nad zarobljenicima i civilima na području Trnova. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na tom području. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga.

Suđenje će biti nastavljeno 31. oktobra.

Izvor: SRNA