latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:12 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Foča - mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja (VIDEO)

Prema posljednjim podacima na području opštine Foča je 3.300 nezaposlenih od oko 19.000 stanovnika. U ovoj i prošloj godini u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje 116 Fočaka dobilo je privremeni ili stalni posao.
Foča - Foto: RTRS
FočaFoto: RTRS

Ivona Radanović diplomirana inženjerka poljoprivrede, kćerka poginulog borca odrađuje pripavnički staž u Udruženju poljoprivrednika.

"Imamo dosta posla. Mislim da će mi ovo dosta doprinijeti kako za stručni ispit tako i za moje usavršavanje", istakla je Radanović. 

Za radno angažovanje 116 Fočaka Zavod je obezbijedio 750.000 maraka. Obuhvaćeno je podsticanje samozapošljavanja, zapošljavanje starijih od 50 godina i boračkih kategorija.

"Od toga je 40 pripravnika takođe dobilo mogućnost da stekne pripravnički staž, a opština je još pored toga iz vlastitih prihoda obezbijedila za pripravnike", naglasio je načelnik Foče Radisav Mašić.

Iz Zavoda uz podršku Vlade Srpske za sljedeću godinu najavljuju podsticanje u vrijednosti oko 16 miliona maraka.

"Akcenat je stavljen na projekat regresnog plaćanja doprinosa, odnosno finansiranje povrata regresnih sredstava konkretno privredi", izjavio je direktor Zavoda za zapošljavanje Republiike Srpske Miroslav Vujičić. 

Sprovođenje ovog programa podrazumijeva da će poslodavcima u Srpskoj za svakog zaposlenog radnika na kraju godine biti vraćen uplaćeni novac za doprinose.