latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:20 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva (VIDEO)

Prosječan građanin BiH dnevno živi sa dvije do pet maraka, što nije dovoljno ni za osnovne potrebe, poručeno je danas u Banjaluci na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, Sindikat - Foto: RTRS
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, SindikatFoto: RTRS

Zbog velike nezaposlenosti, korupcije i kriminala, nedgovornosti javnih struktura i nosilaca vlasti, BiH spada u ugrožene države, rečeno je na skupu. Predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika univerziteta u Banjaluci Duško Vejnović istakao je da političari ozbiljnije moraju da se pozabave sve većim problemom siromaštva građana.

"Treba im prikazati, oni to znaju, ali neće da znaju da ima puno gladnih. Onih koji nemaju gdje da stanuju da ima puno neobrazovanih nepismenih pogotovo djece na selu koja u ruralnim sredinama ne mogu ići u škole", dodao je Vejnović.

"Profesor to gleda iz svog domena. Јa mogu reći da je to čak lošije stanje, nastojim da budem realan, smatram da ćemo u budućem periodu poboljšati status ne samo u oblasti nauke i kulture nego i za cijelu Republiku Srpsku i BiH", istakao je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić.