latinica  ћирилица
17/10/2017 |  19:39 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Antologija ojkača "Pjevaj, ori, prozore otvori" Nenada Grujičića

Iz štampe je danas izašla knjiga - antologija čuvenih krajiških ojkača "Pjevaj, ori, prozore otvori" autora Nenada Grujičića.
Nenad Grujičić (foto:banija.rs) -
Nenad Grujičić (foto:banija.rs)

Knjiga je izašla u izdanju Radio-televizije Srbije i kulturne institucije "Brankovo kolo", čije je sjedište u Sremskim Karlovcima.

Antologija "Pjevaj, ori, prozore otvori" biće promovisana na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 26. oktobra u 17.00 časova na štandu Predstavništva Republike Srpske.

Predviđeno je da na promociji osim priređivača antologije govore i književnici Ranko Risojević i Anđelko Anušić, kao i urednik RTS-a Dragan Inđić.

Kako je saopšteno iz Brankovog kola, na promociji će učestvovati i poznati dramski umjetnici Vesna Čipčić i Nebojša Dugalić, a ojkače će kroz pjesmu predstaviti darovite mlade ojkačke grupe.

U antologiji je i Grujičićev esej "Otimačina srpske kulturne baštine", kojim se ukazuje na neprimjeren gest Hrvatske, koja je "besprizorno" prisvojila ojkaču /ojkanje/ ne pominjući srpski korijen, te uspjela da je upiše na listu UNESKO kao svoju baštinu.

U saopštenju se navodi da je izostalo reagovanje institucija iz Srbije, Republike Srpske i BiH, gdje se ojkača uveliko baštini i danas živi.

Grujičić, koji je i predsjednik "Brankovog kola" uspio je da i pored velikih prepreka u prvi Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije 2012. godine upiše ojkaču kao "poetsko-muzički oblik Srba - Dinaraca-Krajišnika u Vojvodini /Srbiji/".

Knjiga sadrži dvije hiljade ojkača, obiman pogovor-studiju, bilješke, napomene, riječnik manje poznatih i nepoznatih riječi.

Prvi put sačinjena u srpskoj kulturi - "Riznica imena pjevača ojkače" donosi blizu 1.500 imena darovitih muškaraca i žena, rođenih od druge polovine devetnaestog do kraja dvadesetog vijeka na području Bosanske Krajine, Banije, Korduna, Like i Dalmatinske zagore.

"U potrazi za srpskim ojkačima, koji su bili čuveni u svome kraju, a neki i šire, dopro sam do druge polovine devetnaestog vijeka. Naravno, ojkačka- pjevanija mnogo je starija i ne zna joj se tačka zametka" naveo je Grujučić.

On dodaje da se do sada niko nije sistematski time bavio i navodi dvojicu čuvenih izvođača ojkalica - Božu Putnika iz Gvozdanskog kod Dvora na Uni, rođenog 1872. godine i Stanka Domuzina iz sela Medna kod Mrkonjić Grada, rođenog 1875. godine.

Izvor: SRNA