latinica  ћирилица
18/10/2017 |  09:16 | Autor: RTRS

Švajcarac špijunirao njemačku poresku upravu

U Njemačkoj danas počinje suđenje Švajcarcu optuženom za špijuniranje njemačke poreske uprave i nelegalan način pribavljanja podataka tajnih računa švajcarskih banaka, koje su otvorili Nijemci da bi izbjegli plaćanje poreza.

Njemačko tužilaštvo vjeruje da je 54-godišnji muškarac, identifikovan kao Danijel M, špijunirao poresku upravu njemačke pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije i neke zaposlene skoro četiri godine, do februara 2015. godine.

On je uhapšen u aprilu pod sumnjom da je pokušao da sazna kako su njemačke pokrajine pribavile diskove sa detaljima tajnih bankovnih računa u Švajcarskoj lica iz Njemačke koja su pokušavala da izbjegnu porez.

Ovaj slučaj izazvao je bijes u Njemačkoj, ali Švajcarska brani svoju borbu protiv krađe poslovnih tajni.

Njemačko savezno tužilaštvo saopštilo je da je muškarac, takođe, prikupljao lične informacije o poreskim istražiocima kako bi švajcarske vlasti mogle da procesuiraju zvaničnike umiješane u kupovinu diskova sa poreskim podacima.

Optuženi je u avgustu primio oko 13.000 evra za ovaj zadatak, od kojih je oko 10.000 evra prebacio njemačkoj bezbjednosnoj firmi, koja mu je pomogla da dođe do informacija.

On je, takođe, imao izvor u poreskoj upravi Sjeverne Rajne Vestfalije.

Ova njemačka pokrajina već godinama izaziva nezadovoljstvo Švajcarske kupovinom podataka u okviru mjera protiv Nijemaca koji polažu gotovinu na račune u inostranstvu da izbjegnu plaćanje poreza.

Izvor: Srna