latinica  ћирилица
18/10/2017 |  12:01 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Јovanović: Rezolucija vodi jačanju samostalnosti Srpske

Predsjednik Demokratske stranke Srbije Miloš Јovanović podržao je donošenje Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske jer to vodi jačanju njene samostalnosti i zaštiti srpskih nacionalnih interesa.
Predsjednik Demokratske stranke Srbije Miloš Јovanović - Foto: Novosti.rs
Predsjednik Demokratske stranke Srbije Miloš ЈovanovićFoto: Novosti.rs

"Ova odluka Narodne skupštine Republike Srpske, kao i Rezolucija Narodne skupštine Srbije iz 2007. godine kojom je proglašena vojna neutralnost Srbije, dokaz su da je, uprkos stranim pritiscima, moguće odbraniti nacionalno dostojanstvo i državne interese", navodi se u saopštenju.

Iz DSS-a su istakli da je princip vojne neutralnosti Srbije sada potrebno dodatno ojačati usvajanjem zakona o vojnoj neutralnosti koji su poslanici DSS-a predložili u Narodnoj skupštini.

DSS je apelovao da svi politički akteri, koji se deklarativno zalažu za vojnu neutralnost, podrže ovaj prijedlog zakona.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je noćas Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

U Rezolucije je navedeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

Izvor: RTRS/SRNA