latinica  ћирилица
18/10/2017 |  14:17 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Đokić: Izražen jasan politički stav Srpske

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da je Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Republike Srpske izražen jasan politički stav Srpske kada je riječ o vojnom pozicioniranju BiH u vezi sa odnosima prema NATO.
Petar Đokić, pres - Foto: RTRS
Petar Đokić, presFoto: RTRS

Đokić je rekao da se Srpska još ranije opredijelila da će u tom smislu slijediti put Srbije, koja je proglasila vojnu neutralnost.

- Ovo je stav Republike Srpske o kojem treba da se razgovara i pregovara u okviru institucija u BiH koje su donijele odluku u pogledu statusa BiH kada je riječ o povezivanju i saradnji sa NATO savezom - rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, ovo pitanje ne treba dramatizovati, jer je riječ o zauzimanju jednog stava o određenom pitanju.

Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, koju je noćas usvojila Narodna skupština Srpske, definisana je neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze, te da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

Opozicija dala "vjetar u leđa" vlasti u Srpskoj

Đokić je izjavio da je opozicija, pokušajem blokade rada Narodne skupštine Republike Srpske, samo dala "vjetar u leđa" vlasti u Srpskoj, jer narod prepoznaje da nemaju dobre namjere. On je naveo da je pokušaj sprečavanja Narodne skupštine Srpske, institucije koja ima najveći autoritet, da obavlja Ustavom i zakonima predviđenu obavezu nedopustiv i sraman oblik političkog djelovanja.

- Uvjeren sam da to u Republici Srpskoj i kod srpskog naroda neće biti prihvaćeno kao dobra namjera. Naprotiv, oni koji su se juče neprimjereno ponašali pretrpjeće ogromnu štetu, jer ničim nije izazvano onakvo ponašanje - rekao je Đokić.

On je podsjetio da ni prethodna blokada od opozicije nije uspjela, te da je i ovaj put Narodna skupština u skladu sa Poslovnikom nastavila rad i uspješno okončala sjednicu.

- Iz ovoga treba da izvuku pouke, da se vrate i nastave normalan rad u parlamentu, niko ih ne sprečava da govore - istakao je Đokić.

Izvor: SRNA