latinica  ћирилица
18/10/2017 |  14:54 | Autor: RTRS

"Srpska Rezolucijom poručuje da neće prihvatiti uvlačenje u NATO"

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković ocijenio je danas da Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, koju je usvojila Narodna skupština Srpske, predstavlja poruku da Srpska neće prihvatiti neustavno nametanje bilo kakve odluke, a prije svega, uvlačenje u NATO, i da ni na koji način ne protivuriječi ustavnom poretku BiH.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

- Naprotiv, rezolucija potvrđuje sve što je dogovoreno u Dejtonu, što se odnosi na konfiguraciju BiH i ne nameće bilo kakva rješenja drugima - rekao je Anđelković Srni.

Anđelković je istakao da rezolucija polazi od toga da Srpska, koja je pod stalnim pritiskom i koja se više puta suočavala sa jednostranim nametanjem rješenja koja su protivna volji građana i vlasti u Srpskoj, neće prihvatiti da bude uvučena u NATO, bez mehanizama za donošenje odluka koji su propisani u Dejtonu.

On je ukazao da je jasno da narod i vlast Republike Srpske nikada neće prihvatiti da uđe u NATO, a da "mnogi pokušavaju na neustavni način da nametnu tu odluku BiH, odnosno Republici Srpskoj".

- Poučena onim što se desilo sa ukidanjem vojske i mnogih institucija, Republika Srpska sada donosi jednu vrstu defanzivne rezolucije koja nikome ništa ne nameće, samo vrlo jasno ističe da neće prihvatiti protivzakonito, neustavno nametanje bilo koje odluke, a prije svega uvlačenje u NATO, što je sada nekima cilj - zaključio je Anđelković.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

U Rezolucije je navedeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

Izvor: SRNA