latinica  ћирилица
18/10/2017 |  16:46 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Reagovanja na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti (VIDEO)

Pomalo u sjeni novog pokušaja blokade rada Narodne skupštine, ostao je dnevni red i usvojeni zakoni i odluke.
Rezolucija - Foto: RTRS
RezolucijaFoto: RTRS

Ipak, veliku pažnju javnosti i brojna reagovanja izazvalo je usvajanje Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

"Republika Srpska je opredjeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma. U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju."

Ovo je samo dio teksta rezolucije, u kojoj je, između ostalog navedeno i da će se svaki pokušaj uskraćivanja suverenih prava nad teritorijom Srpske smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo. Rezolucija nije usmjerena ni protiv BiH, drugog entiteta niti protiv NATO-a, kažu u SNSD-u, i dodaju da je Srpska imala pravo da je usvoji i po zakonu i po ustavu i po Dejtonskom sporazumu.

- Ono što je posebno potencirano u ovoj Rezoluciji je da se mi apsolutno zalažemo za dejtonsku BiH, ali dejtonsku po slovu Dejtona, a ne po duhu dejtona, kako to neki žele da prikažu. Trenutno je BiH daleko od dejtonske BiH, ističe Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Međutim, dominantno bošnjačke stranke donošenje ove rezolucije vide kao kao kršenje Dejtonskog sporazuma, prizivajući reagovanje protiv rukovodstva srpske.

- Јa lično mislim da ovdje oni koji trebaju da štite ustavni poredak ove zemlje trebaju reagirati, spram onih koji su zagovarači i idejni tvorci ove rezolucije, kaže Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

Ni opozicija ovaj dokument nije dočekala sa podrškom. Usvojenu rezoluciju smatraju nepotpunom i političkim manevrom vladajuće većine.

- Potpuno je jasno da oni ovim žele u drugi plan staviti nešto što je mnogo važnije, a to je stavljanje van snage Odluke o referendumu, koja će uslijediti uskoro, kaže Dragan Čavić, NDP.

Ova rezolucija predstavlja izraz političke volje Republike Srpske, kažu iz stranka koje su je predložile, dodajući da su svjesni da unutar BiH postoje i strane koje drugačije gledaju na ovo pitanje.

- Ovo je stav Srpske, o kojem treba da se razgovara unutar institucija BiH, koje su donijele odluku o pogledu statusa BiH, kada su u pitanju povezivanje i saradnja sa NATO savezom, napominje Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

- Ovdje je potpuno jasno da su svoj ustavni i zakonski kapacitet institucije Republike Srpske iskoristile da narodni poslanici donesu Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, poručuje Staša Košarac, SNSD.

Oglasio se i visoki predstavnik, koji je poručio da RS nema nadležnosti da donosi odluke, dok su iz NATO-a naveli da je odluka o pristupanju savezu isključivo na BiH i da oni ne prisiljavaju nikoga da im se pridruži.