latinica  ћирилица
19/10/2017 |  10:06 | Autor: RTRS

Meron: Žalbeno vijeće spremno da vodi žalbeni postupak u slučaju generala Mladića

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodor Meron izjavio je da je Žalbeno vijeće Mehanizma spremno da vodi eventualni žalbeni postupak u predmetu protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića.
Teodor Meron u Sarajevu - Foto: AFP
Teodor Meron u SarajevuFoto: AFP

Predstavljajući godišnji izvještaj Generalnoj skupštini UN, Meron je rekao da se očekuje da Međunarodni krivični sud za bivšu Јugoslaviju narednog mjeseca izrekne generalu Mladiću prvostepenu presudu.

Meron je napomenuo da se pred Žalbenim vijećem Mehanizma vode žalbeni postupci u predmetima "Karadžić" i "Šešelj", te da je u junu počelo ponovljeno suđenje u predmetu "Stanišić i Simatović".

Podsjetio je da je Mehanizam osnovan da bi ispunio ključne obaveze Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju, te napomenuo da se te obaveze nastavljaju i moraju biti ispunjene čak i nakon zatvaranja ova dva suda.

On je naglasio važnost kontinuirane podrške i saradnje država članica kako bi se obezbijedilo "uspješno, blagovremeno i efikasno ispunjenje mandata Mehanizma".

Izvor: SRNA