latinica  ћирилица
19/10/2017 |  10:43 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Brčko: Pravobranilaštvo upozorava na visinu sredstava za grantove (VIDEO)

Iz Pravobranilaštva u Brčkom opominju Vladu i Skupštinu Distrikta da se ogromna sredstva iz budžeta nepotrebno izdvajaju za grantove.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Nigdje u okruženju, ali ni u Evropi, ne postoji zajednica koja trećinu svojih prihoda daje nevladinim organizacijama.

Zato je potrebno izraditi novi način definisanja i određenja ''kategorije grant'', jer su sve češće pritužbe da se skoro trećina sredstava iz budžeta nezakonito odliva u privatne džepove.

Brčaci kažu da svi već znaju da su godišnja izdvajanja od 80 miliona maraka za grantove, samo pokrića za nečasne radnje poslanika i nekih članova Vlade Distrikta.

Dopis iz Pravobranilaštva o trošenju trećine budžeta za rad nekih NVO, stigao je u Skupštinu nakon 17 godina.

To je dobro, odgovaraju iz Skupštine, i najavljuju da će Vlada zajedno sa Direkcijom za finansije pripremiti novi plan sa drugačijim pristupom nego do sada.

Ovo do sada, kažu, nije bilo dobro.

- Tendencija u Brčkom je da se svakodnevno u našem sudu regsitruju mnoga nova udruženja, dakle tri građanina formiraju udruženje i onda traže novac od Distrikta. To je porazna činjenica, kaže Esad Kadrić, predsjednik Skupštine Distrikta.

Za oko 650 udruženja i NVO svake godine se iz budžeta izdvoji oko 80 miliona maraka i to odavno postaje opterećenje za budžet, u kojem se ove godine nije našla ni marka za kapitalna investiranja.

- Ovo ovdje traje kao praksa 17 godina.  Kad biste to htjeli da zbrojite, vidjeli biste da se radi o milijardama, ili blizu milijarde sredstava koja se na taj način odlivaju. Hoće li to sve maca pojesti, možda maca neće, ali će snijegovi pokriti, navodi Šemso Salković, poslanik u Skupštini Distrikta.

Problem od milijardu i 200 milina maraka, bio bi davno riješen da postoji konsenzus vladajućih stranaka. Nijedan sastav Vlade ni Skupštine o ovome nisu raspravljali.

- Nemam dovoljno političke snage. I ja i neke druge kolege zagovaramo da se s tom praksom prestane, jer će to biti veliki teret u perspektivi, Stvara se osjećaj da se tu radi o određenim koruptivnim aktivnostima, dodaje  Kadrić.

U Vladi su, kažu, odlučni da se ovakvim manipulacijama jednom stane na put. Predložiće zakon prema kojem će sam pojam ''grant'', biti redefinisan i tačno određen i da će dodjela novca za ove namjene biti drugačije uslovljena i kontrolisana.