latinica  ћирилица
19/10/2017 |  14:04 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Banjaluka- Otkriven spomenik za 115 poginulih boraca VRS (VIDEO)

U banjalučkom naselju Lauš danas je otkriven i osveštan spomenik za 115 poginulih i šest nestalih boraca Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Lauš - osveštan spomenik - Foto: SRNA
Lauš - osveštan spomenikFoto: SRNA

Milica Tubić, majka nestalog borca, kaže koliko je tužna, toliko je i zahvalna što će imati mjesto na kojem sinu može zapaliti svijeću. 

- Mi preživjeli borci imamo obavezu i čast, a to želimo prenijeti na naša mlađa pokoljenja, da se čuvaju ovakvi spomenici kao trajan zalog srpskog naroda za slobodu - rekao je Goran Rogić, predsjednik Boračke organizacije Grada Banjaluka.

Svojom žrtvom za Republiku Srpsku oni su nas obavezali da je mi moramo čuvati i u miru je graditi, istakao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović. Boračke kategorije za Vladu Srpske, kako je naveo, ostaju prioritet.

- Vlada i institucije Republike Srpske čine sve, i više nego što je moguće u skladu sa ekonomskim mogućnostima, da rješava probleme porodica poginulih boraca i djecu poginulih boraca zapošljavanjem i stambenim zbrinjavanjem - rekao je Savanović.

Ove godine iz gradskog budžeta izdvojena su sredstva za pet spomenika na području grada. 

Spomenik su zajednički otkrili resorni ministar Milenko Savanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i članovi porodica poginulih boraca.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da su poginuli srpski borci podnijeli najveću žrtvu za stvaranje Republike Srpske, i da to nikada ne smije biti zaboravljeno.

Radojičić je naveo da Grad ove godine ulaže napore da se na više lokacija dostojanstveno podignu spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, jer je to obaveza Grada Banjaluka, kao vid poštovanja i sjećanja na one koji su dali svoj život za Republiku Srpsku.

Nedavno je otkriveno-spomen obilježje u banjalučkom naselju Dragočaj, rekonstruisano spomen-obilježje u Motikama, dok se za dvije sedmice očekuje otkrivanje spomen-obilježja u Zalužanima, a nakon toga i na Starčevici.

Spomenik su osveštali sveštenici banjalučke Eparhije. Nakon osveštanja, vijence na spomenik položili su ministar SMilenko Savanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici BORS-a, Gradske boračke organizacije Banjaluke, porodice poginulih borac,a te delegacija SUBNOR-a.

Izgradnja spomenika i česme za poginule borce Vojske Republike Srpske sa područja naselja Lauš počela je u aprilu u dvorištu Hrama Svetog Јovana Bogoslova.