latinica  ћирилица
19/10/2017 |  14:49 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

Svjedok zatekao srpske civile zatvorene u policijskoj stanici

Svjedok Tužilaštva BiH Malin Čulov rekao je na suđenju optuženima za ubistva i zatvaranje više od 100 srpskih civila u Goraždu u slučaju "Merkez i ostali", da je u ljeto 1992. godine u goraždanskoj Policijskoj stanici zatekao zatvorene civile srpske nacionalnosti, koji su dovedeni iz sela Bučje.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Čulov je ispričao da je u julu ili avgustu 1992. godine došao u Stanicu javne bezbjednosti /SЈB/ u Goraždu na mjesto dežurnog policajca. Od rukovodnog kadra, kako je rekao, zatekao je načelnika Centra javne bezbjednosti DŽevada Begovića i načelnika Stanice Ibru Merkeza.

On je dodao je da je komandir Policijske stanice bio Ešef Hurić.

Prema riječima svjedoka, Merkez je bio načelnik SЈB do ranjavanja u avgustu ili septembru 1992. godine, nakon čega je na njegovo mjesto imenovan Braco Bogunić, prenosi Birn.

"Zatvorene Srbe sam vidio u prostorijama za zadržavanje. To su bile moje komšije sa Bučja. Od vojske sam ranije čuo da su privedeni u Policijsku stanicu. Pripadnici /takozvane/ Armije BiH su ih tu doveli. Bilo ih je od 20 do 30, bili su zatvoreni u tri ili četiri prostorije. Tokom dana su puštani u krug zgrade. Puštao sam ih i ja", naveo je Čulov.

On se prisjetio da je bilo civila srpske nacionalnosti smještenih u zgradi preko puta Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, pojasnivši da nisu bili zatočeni i da su tu bili "radi bezbjednosti".

Svjedok Munib Pišmo je ispričao da je, kao policajac, u avgustu 1992. godine došao u Policijsku stanicu Goražde. Prema njegovim riječima, Merkez je do ranjavanja bio načelnik SЈB, dodavši da ne zna ko ga je zamijenio.

On je potvrdio izjavu iz istrage da na mjesto načelnika dolazi Bogunić, kao i da je izvještaje sa dežurstva podnosio komandiru Policijske stanice Huriću.

"Zatočenih Srba u prostorijama za zadržavanje je bilo. Tamo nisam ulazio. Viđao sam ih kad izlaze vani", rekao je on.

Omer Kulenović je naveo da je u jesen 1992. godine došao u MUP u Goražde, kada je komandir bio Hurić, dok je načelnik bio Merkez. Pojasnio je da bi Merkeza, nakon njegovog ranjavanja, trebao mijenjati komandir saobraćajne policije Mesud Kumro, a ne Bogunić.

Dok je 10 do 15 dana bio na poziciji pomoćnog dežurnog policajca u Policijskoj stanici, svjedok je, kako je rekao, vidio zatvorene civile sa Bučja, ali nije mogao reći ko ih je doveo.

"Preko dana su izlazili, a naveče su bili zatvarani. Nakon tog sam otišao, ne znam kada su razmijenjeni", izjavio je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Ibru Merkeza, Ešefa Hurića i Predraga Bogunića da su na području Goražda od jula 1992. do februara 1993. godine naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 srpskih civila od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti /SЈB/ Goražde i član ratnog predsjedništva Skupštine opštine Goražde, Bogunić načelnik SЈB, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Suđenje se nastavlja 2. novembra.

Izvor: SRNA