latinica  ћирилица
19/10/2017 |  15:32 | Autor: RTRS

Tegeltija: Informacija Republičkog centra na narednoj sjednici VSTS-a

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da će na dnevnom redu naredne sjednice VSTS-a biti informacija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica o ratnim sudijama i tužiocima koji i danas obavljaju pravosudne funkcije.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je naveo da bi naredna sjednica VSTS-a trebalo da bude održana 25. i 26. oktobra.

"U VSTS je danas stigla informacija Republičkog centra u kojoj je obuhvaćeno devet sudija i šest tužilaca. Nakon prijema informacije, u Odjeljenju za imenovanja provjerio sam da su ove sudije i tužilaci stupili u pravosudne institucije u periodu od 2003. do 2007. godine", rekao je on.

Tegeltija je istakao da će informacija Republičkog centra biti upućena Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a radi daljih provjera.

"Ovu tačku staviću na dnevni red sjednice VSTS-a jer smatram da zaslužuje da se otvori rasprava o ovom pitanju i tada ćemo predložiti i zaključke", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ovoj informaciji će se pristupiti krajnje ozbiljno i sa maksimalnom pažnjom.

Tegeltija je napomenuo da VSTS nema ovlaštenja da razrješava sudije i tužioce bez učinjenog disciplinskog prekršaja, a disciplinski prekršaj se čini od dana kada su postali sudije ili tužioci.

Predsjednik VSTS-a je rekao da nema komentar na tvrdnje porodica Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine da u predmetima ratnih zločina postoji selektivnost, ali je napomenuo da će i to biti jedna od tema na sjednici VSTS-a.

"Mogu da razumijem frustraciju žrtava rata koje su nezadovoljne rezultatima u procesuiranju ratnih zločina. Zbog profesionalne etike ne mogu da komentarišem nijedan predmet koji trenutno teče pred pravosudnim insitucijama u BiH, uključujući posljednji predmet koji je izazvao negodovanje u Republici Srpskoj, a koji se odnosi na oslobađajuću presudu Naseru Oriću", dodao je on.

Tegeltija je napomenuo da je riječ o nepravosnažnoj presudi i da je taj postupak u toku, jer je Tužilaštvo najavilo žalbu.

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine zatražile su od predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije da se hitno izjasni o navodima da su današnje sudije i tužioci u ratu vršili diskriminaciju Srba i da protiv nekih postoje i krivične prijave.

Izvor: Srna