latinica  ћирилица
19/10/2017 |  18:27 ⇒ 20/10/2017 | 12:02 | Autor: RTRS

Dodik: Opoziciji za podršku destabilizaciji Srpske pet miliona KM (VIDEO)

Ko stoji iza posljednjih pokušaja destabilizacije Srpske? Predsjednik Republike Milorad Dodik izjavio je da ima informaciju da pet miliona maraka košta podrška opoziciji da, do izbora, devastiraju institucije vlasti Republike Srpske.
Dodik u Ribniku - Foto: RTRS
Dodik u RibnikuFoto: RTRS

To nije istina, tvrdi lider SDS-a Vukota Govedarica, a PDP najavljuje tužbu za klevetu.

Pet miliona maraka košta podrška destabilizaciji institucija Republike Srpske, kaže predsjednik Milorad Dodik. Ne otkriva ko ih daje, kao ni svoje izvore. Informaciju o tome dobio je, kaže, od relevantnih obavještajnih institucija iz regiona.

- Pet miliona maraka koje će dobiti opozicija da u kontinuitetu do izbora pokuša devastirati institucije vlasti. To sam rekao zato što je tamo napisano ono što je Govedarica sinoć uradio, gdje je zatražio da se raspusti Skupština i da se pošalje vijest kako ovdje stvari ne funkcionišu - rekao je Dodik.

Narodna skupština ne funkcioniše u normalnom ambijentu, ponavlja lider SDS-a. Stvar je, tvrdi, zrela da se vanredni parlamentarni izbori održe do kraja godine. Dodaje da ne vidi čega se predsjednik Srpske plaši, ako ima rejting kakav pokazuju njegove ankete.

- On je prošlost i uradiće sve da ne bi njegov politički pješčani sat istekao - kaže Govedarica.

PDP je saopštio da su se obavještajni izvori na koje se Dodik poziva, već godinama pokazali kao smiješne manipulacije.

"PDP će ovaj put sudski tražiti zaštitu od klevete, ne sumnjajući da Dodiku plaćanje kazne neće predstavljati problem, budući da se potpuno pogubio u silnim milionima i milijardama, koje su pod njegovom vlašću "nestale" iz Srpske", navodi se u saopštenju PDP.

A Dodik podsjeća da je na, kako kaže, plansko djelovanje opozicije ukazivao i ranije, na osnovu obavještajnih informacija. Ne spori im pravo da izaberu način djelovanja, ali ističe da je vlast postupila dostojanstveno i politički hrabro kada je nastavila zasjedanje.

- Zašto predstavnici SDS nisu blokirali radni sto u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i protestovali zbog sramne odluke Suda BiH u slučaju ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića - upitao je predsjednik Srpske.

Isto ih pita i lider socijalista. Smatra da se odgovor krije u tome što na nivou BiH,ne prihvataju stavove ni inicijative institucija Republike Srpske kao obavezno ponašanje, već, dodaje, očigledno prihvataju obrasce koje im donose sa strane".

- Ovo je definitivno preporuka koju je dao neko sa strane, da naprave incident ne bi li on bio okidač za neke probleme u Republici Srpskoj, ali su promašili cilj - rekao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Narodna skupština funkcioniše i donijela je važne odluke, poručuju zvaničnici Srpske. Јedna od njih je Rezolucije o vojnoj neutralnosti Srpske koja je međunarodnoj zajednici trn u oku, posebno američkoj ambasadi. Dodik ambasadorki Morin Kormak poručuje da je vrijeme da prestane da se miješa u unutrašnje stvari Srpske.

- Srpska nije rekla da BiH o tome ne treba da odlučuje, već je samo donijela svoj stav o tom pitanju, stav koji važi za Republiku Srpsku i za njene predstavnike u svim institucijama koje o tome odlučuju - rekao je Dodik.

Nakon sastanka sa Komrakovom, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da svako ima pravo da iskaže svoj stav u vezi sa NATO savezom.

- Naš jedini put je evroatlantski put. Ali, uvažavamo stavove srpskog naroda, da danas o NATO-u imamo jedan jasan otklon, jer prate jasan glas iz Srbije - kaže Čović.

A upravo zbog toga što je opozicija pokušala da blokira Parlament u trenucima kada institucije Srpske pokušavaju da naprave distancu prema NATO savezu i sinhronizuju poteze sa Beogradom, analitičari to smatraju najdestruktivnijim ponašanjem opozicije do sada. Podsjećaju ih da je, dok oni pozivaju na raspuštanje Parlamenta Srpske, suštinska kriza tamo gdje oni čine vlast - u bh. parlamentu.

- Јako je loše što ta kriza generiše nešto što bi u Republici Srpskoj trebalo da liči na unutarsrpsku krizu. I, nažalost, odgovornost opozicije za to je mnogo veća nego vlasti - smatra politički analitičar Željko Cvijanović.

Zbog izostanka jedinstva svih parlamentarnih stranaka u Srpskoj prilikom glasanja o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, zabrinutost je izrazila Prva SDS. To je, upozoravaju, jedno od vitalnih nacionalnih pitanja. Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske upozorava predstavnike srpskog naroda u zajedničkim institucijama da moraju poštovati usvojenu rezoluciju.