latinica  ћирилица
19/10/2017 |  18:40 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Savez RVI: Na posebnoj sjednici NSRS o bh. pravosuđu (VIDEO)

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske uputiće uskoro zvaničan zahtjev predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću, za održavanje posebne sjednice, na kojoj bi bilo raspravljano o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Savez RVI - Foto: RTRS
Savez RVIFoto: RTRS

Dugogodišnje nezadovljstvo radom ovih institucija kulminiralo je, kako kažu, nedavnom oslobađajućom presudom Naseru Oriću. Nezadovoljstvo su izrazile i porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine, tražeći da se hitno ispita ratna uloga devet sudija i šest tužilaca.

Prekid saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH, povlačenje svih zaposlenih iz reda srpskog naroda iz ovih institucija, zaustavljanje finansiranja Suda i Tužilaštva BiH iz Republike Srpske, uskraćivanje dostavljanja podataka i sprečavanje hapšenja i privođenja osumnjičenih Srba - zahtjevi su Saveza ratnih vojnih invalida. Spremni su da ih dodatno usaglase i sa ostalim udruženjima.

Istovremeno, porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine, u otvorenom pismu, zatražile su od predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije da se hitno izjasni o navodima da su neki od sudija i tužilaca u ratu, učestvovali u zlostavljanju zarobljenih Srba i da protiv nekih postoje i krivične prijave. Tegeltija odgovara da će o tome biti raspravljano već na narednoj sjednici VSTS-a.

- Ovu tačku staviću na dnevni red sjednice VSTS-a, jer smatram da zaslužuje da se otvori rasprava o ovom pitanju i tada ćemo predložiti i zaključke - reakao je Milan Tegeltija.

Da je izbor sudija i tužilaca putem VSTS sporan, nekoliko puta ponovio je i predsjednik Srpske,Milorad Dodik. Zbog toga, ali i zbog selektivnog načina procesuiranja ratnih zločina, potrebno je, kaže, što prije ići u izmjene Zakona o Sudu i Tužilaštvu.

- Mogli bi ga mijenjati da mi ovdje imamo konsenzus i da kažemo nama ne odgovara ovakav Sud i Tužilaštvo BiH i želimo drugačiji i da nećemo ništa raditi na nivou BiH dok to ne promijenimo. Nažalost, mi ovdje nemamo konsenzus, ali to ne znači da ne treba da radimo na tome - rekao je predsjednik Republike Srpske.

Upravo zbog toga, iz Saveza ratnih vojnih invalida od srpskih zvaničnika, kako na republičkom, tako i na nivou BiH, traže jedinstvo, barem o ovom pitanju. Obaveza je to, kažu, prema žrtvama, njihovim porodicama, ali i borcima Vojske Republike Srpske koje Sud i Tužilaštvo BiH osuđuje na drakonske kazne, dok druge oslobađa bilo kakve odgovornosti.