latinica  ћирилица
19/10/2017 |  19:04 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Zbog čega opozicija neće moći da izbjegne istorijsku odgovornost? (VIDEO)

Republika Srpska odlučila je da slijedi politiku Srbije i da se proglasi vojno neutralnom.
NSRS - zvizdanje - Foto: RTRS
NSRS - zvizdanjeFoto: RTRS

Srpska bi Rezolucijom koju je Srbija već usvojila pokazala da su Srbi s obje strane Drine jedinstveni po tom pitanjnu.
Јedinstva među Srbima, zafalilo je s ove strane Drine.

Srpski predstavnici u opoziciji, tokom glasanja u Narodnoj skupštini su zapištali, a tokom napada koji su uslijedili iz Sarajeva i međunarodne zajednice- zaćutali!

Republika Srpska odabrala je put vojne neutralnosti. Put koji ne odgovara Sarajevu i koje je poručilo da je rezolucija nevažeća i da se Srpske tu ništa ne pita.

Kako je rekao Bakir Izebegović, a ponovio Valentin Incko, potpis na pristup NATO stavljaju organi BiH, a ne Republika Srpska. Izetbegović je, nažalost, u pravu, jer Srbi kada su potpisivali Dejton nisu ni razmišljali o tome da će biti ovakvog srpskog nejedinstva, i to od stranka koje nose epitet – državotvorne.

Savez za promjene, svojim performansima elegantno je zaobišao da se izjasni o principu vojne neutralnosti kojim Republika Srpska želi da slijedi politiku Srbije, tako da nije jasno na čemu je trenutno Republika Srpska i da li će predstavnici opozicije nastaviti da učestvuju u daljim integracijama u NATO ako to njihovi koalicioni partneri u Sarajevu zatraže. SZP, kako je rekao predsjednik Republike Srpske pokušava da ostavi sliku podijeljenog društva. Međutim, čak i da je stanovništvo podijeljeno po nekim pitanjimam, sigurno nije bilo podijeljeno po pitanju presude Naseru Oriću, pa nije kaže, vidio da su donosili pištaljke u BiH institucije.

Usvajanje rezolucije o vojnoj neutralnosti kao što je to uradila Srbija je najispravniji načn da Srbi s obje strane Drine nastupe usaglašeno i da pokažu da su ujedinjeni, ocjenjuju analitičari. Јedinstva je, međutim zafalilo među Srbima sa zapadne strane, a prema tumačenju Američke ambasade i Valentina Incka o tome ko ima pravo da učestvuje u spoljnoj diplomatiji BiH, aktulnim srpskim predstavnicima, čini se preostaje samo mogućnost da izgube na izborima u Srpskoj i u Sarajevu nametnu stav srpske o vojnoj neutralnosti.

Opširnije u prilogu: