latinica  ћирилица
20/10/2017 |  08:46 | Autor: RTRS

Ljekari iz Srbije neće moći da pregledaju generala Mladića

Ljekari iz Srbije neće moći sljedeće nedjelje da pregledaju generala Ratka Mladića, koji je teško bolestan u pritvoru u Hagu, pišu Večernje novosti.
General Ratko Mladić - Foto: RTRS
General Ratko MladićFoto: RTRS

Tribunal je u četvrtak obavijestio Mladićeve branioce da nije u mogućnosti da organizuje pregled. Kako kaže generalov advokat Branko Lukić, nisu im dali nikakvo objašnjenje, niti razloge zašto se pregled odlaže.

- Samo su naveli da nisu u mogućnosti da to organizuju i gotovo. Mogu samo da nagađam razlog, a to je zlonamjernost - kaže Lukić.

- Prije dva mjeseca smo tražili da pregled bude u bilo koja dva dana koja oni odrede u posljednjoj sedmici oktobra. Nevjerovatno je da dva mjeseca nisu mogli to da organizuju. Јedino logično objašnjenje je da nisu ni htjeli - dodaje Lukić.

On kaže da sada moraju sve procedure da prolaze iz početka i pitanje je da li će srpski ljekari uopšte moći Mladića da pregledaju u ovoj godini.

- Ti doktori specijalisti imaju isplaniran rad nekoliko mjeseci unaprijed, zbog svojih pacijenata, operacija, simpozijuma, ljekarskih kongresa. Ostavili su slobodne termine za Ratka Mladića krajem oktobra i Tribunal je sad to sve poništio - kaže Lukić.

- Mi smo usmjereni na to da Mladiću obezbijedimo pravilno liječenje, jer se iz dokumentacije njihovih ljekara vidi da ga ne liječe dobro i da ima dosta propusta - naglašava on.

Generalov sin Darko Mladić je ljut zbog ovakve odluke Tribunala i smatra da namjerno sabotiraju pregled njegovog oca.

- Pravno ne smiju to da rade, jer smo ispunili sve što se prema pravilima zahtijeva. Zaista se ponašaju bahato. Isto su nam radili i kad smo tražili da ga pregledaju ruski ljekari. Stalno su odlagali iz besmislenih razloga, pa smo dvije godine čekali na dozvolu - kaže Darko.

U Hag je sljedeće nedjelje trebalo da idu kardiolog dr Velibor Ristić iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i neurolog dr Gorica Đokić iz Kliničkog centra Srbije.

Izvor: Večernje novosti