latinica  ћирилица
20/10/2017 |  09:41 ⇒ 09:41 | Autor: RTRS

Posljednji dan kampanje za lokalne izbore na KiM

Na Kosovu i Metohiji u ponoć počinje predizborna tišina, čime se završava predizborna kampanja, duga skoro mjesec dana. Izbori će biti organizovani u nedjelju, u 38 opština, među kojima su Srbi većina u 10. Milan Radojević, zamjenik ministra unutrašnjih poslova rekao je za RTS da je kosovska policija napravila poseban operativni plan koji danas stupa na snagu. U pojedinim regionima, dežurni tužioci biće stacionirani u policijskim stanicama.
Kosovo (Foto: maps.google.ba) -
Kosovo (Foto: maps.google.ba)

Svi koji su se prijavili, u većini su spremni za izbore u nedjelju. Izbori su sa aspekta interesa preostalih Srba zanimljivi u deset opština na Kosovu i Metohiji.

Osim u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, izbori će biti organizovani u još tri opštine na sjeveru Kosova - Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Na jugu, u Gračanici, Novom Brdu, Klokotu, Ranilugu, Partešu i Štrpcu. Dakle, to su opštine sa srpskom većinom. Na Kosovu i Metohiji ima ukupno 38 opština.

U većini njih za upravljanje lokalnom samoupravom u naredne četiri godine, bore se albanske stranke.

U deset opština sa srpskom većinom, za predsjednika, prijavio se 21 kandidat iz više srpskih stranaka. Najviše kandidata ima Srpska lista, koja jedina ima i podršku Vlade Srbije.

Za izbore ima prijavljenih nešto više od 90 političkih subjekata, među kojima je jedna koalicija, 35 partija, slijede građanske incijative i nezavisni kandidati. Ukupno je 204 kandidata za predsjednike opština, među kojima je samo osam žena.

Uvijek kada se na Kosovu organizuju izbori postavlja se pitanje obezebjeđivanja biračkih mjesta, jer je ranije bilo puno incidenata.

Iz Centralne izborne komisije su saopštili da su sa policijom dogovorili sve mjere za dodatno angažovanje.

Milan Radojević, zamjenik ministra unutrašnjih poslova rekao je za RTS da je kosovska policija napravila poseban operativni plan koji danas stupa na snagu. Po tom planu biće angažovani svi resurski kosovske policije. To podrazumijeva da će od danas biti prekinuti svi godišnji odmori i slobodni dani za policajce, tako da će svi policajaci biti angažovani na dan održavanja izbora. 

U pojedinim regionima, dežurni tužioci biće stacionirani u policijskim stanicama kako bi brže reagovali u slučaju potrebe, rekao je Radojević.

"Kada govorimo o sjeveru Kosova gdje je najveći fokus i pažnja kako lokalne tako i međunarodne javnosti u obezbjeđenje javnog reda i mira i samih birališta na sjeveru KiM biće angažovano preko 400 policajaca", rekao je Radojević. 

Na ranijim izborima prije četiri godine, bili su složeni bezbjednosni uslovi za održavanje izbora i bilo je velikih problema, podsjetio je Radojević.

"Imajućito to u vidu, kosovska policija je donijela posebne mjere kako bi se svi ti problemi izbjegli ovoga puta", rekao je Radojević. 

Pravo glasa na izborima u nedjelju ima milion i 900.000 birača, a izbore će pratiti više od 30.000 ljudi.

Izvor: RTS