latinica  ћирилица
20/10/2017 |  11:33 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

Na sajmu knjiga u Beogradu publikacije o agresiji na Srpsku

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica predstaviće na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga publikaciju "Namjernom silom na Republiku Srpsku" i monografiju "Pravosudna neistina".
Milorad Kojić - Foto: SRNA
Milorad KojićFoto: SRNA

Autori publikacije "Namjernom silom na Srpsku" su direktor Centra Milorad Kojić, Nevenko Vranješ, Viktor Nuždić i Dario Novković, dok je monografiju "Pravosudna neistina" napisao Milan Blagojević.

"Publikacija `Namjernom silom na Republiku Srpsku` rezultat je sistematičnog istraživanja svega što se dešavalo u vrijeme NATO bombardovanja Srpske od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine", rekao je Kojić. On je naglasio da se u istraživanju, između ostalog, došlo do zaključaka da su u napadima na Srpsku upotrijebljeni najsavremeniji tipovi oruđa i oružja.

"To je nanijelo višemilionsku materijalnu štetu, ali su ljudske žrtve najveće posljedice surove NATO kampanje", istakao je Kojić.

On je podsjetio da je u izradi pubikacije korišćena dokumentacija Centra, te da je podrška dobijena i od Radio-televizija Republike Srpske, koja je ustupila obiman video-materijal o ovim događajima.

Podaci obrađeni u publikaciji dobijeni su i od Arhiva Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, a korišćeni su i podaci Republičkog zavoda za statistiku i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 22. do 29. oktobra.

Izvor: SRNA