latinica  ћирилица
20/10/2017 |  12:59 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Dukić: Imamo dokumentaciju o suđenju Srbima u ratu

Savez logoraša Republike Srpske posjeduje orginalnu dokumentaciju o suđenju Srbima tokom rata u BiH, koju je registrovao Međunarodni komitet Crvenog krsta, rekao je Srni predsjednik Saveza Branislav Dukić.
Branislav Dukić - Foto: RTRS
Branislav DukićFoto: RTRS

- Imam originalne dokumente koje nam je iznio Međunarodni komitet Crvenog krsta kada smo razmijenjeni 20. januara 1995. godine - naveo je Dukić.

Dukić, koji je za vrijeme rata bio zatočen u sarajevskom logoru "Viktor Bubanj" i osuđen na dvije godine zatvora, tvrdi da se u tim dokumentima pominju imena sudija Šabana Maksumića, Idriza Kamenice, Mise Salema, Amira Јaganjca i drugih, koji još rade u Sudu i Tužilaštvu BiH.

On je istakao da je Savez logoraša Republike Srpske o ovoj problematici ranije upoznao bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, koji im je tada rekao da zna da je kroz logor "Viktor Bubanj" u Sarajevu prošlo više od 5.000 Srba, uglavnom civila, i da u Sudu i Tužilaštvu BiH rade sudije i tužioci koji su na tim pozicijam bili tokom ratnih sukoba u BiH.

- Ešdaun nam je tadao rekao da je o svemu upoznat, ali da se nada da će sudijama i tužiocima možda proraditi savjest, da ne rade kako su radili do sada - kaže Dukić.

On je naglasio da je na nedavnom sastanku u Banjaluci kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predočio dokumenta o sudijama koji su tokom rata u sarajevskoj kasarni "Viktor Bubanj" tukli srpske logoraše.

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine zatražile su od predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije da se hitno izjasni o navodima da su današnje sudije i tužioci u ratu vršili diskriminaciju Srba i da protiv nekih postoje i krivične prijave, da bi se obezbijedilo objektivno i nepristrasno pravosuđe, što i jeste zadatak VSTS-a.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica uputio je nedavno VSTS-u BiH informaciju sa imenima devet sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali protiv Srba u predmetima ratnih zločina, a koji i danas obavljaju funkcije u pravosudnom sistemu BiH.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da je ohrabrujuće to što se Međunarodni komitet Crvenog krsta ponovo vraća u proces traženja nestalih lica u BiH.

Izvor: SRNA