latinica  ћирилица
20/10/2017 |  13:20 | Autor: RTRS

Grabovac: Opozvati neobjektivne sudije i tužioce

U Odboru za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske vjeruju da će nadležne institucije utvrditi odgovornost pojedinih sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH koji su bili neobjektivni na suđenju Srbima za ratne zločine, te da će pokrenuti inicijativu da budu opozvani i sankcionisani u skladu sa zakonom.
Marko Grabovac - Foto: SRNA
Marko GrabovacFoto: SRNA

Predsjednik Odbora Marko Grabovac kaže da su porodice srpskih žrtava rata bile u pravu kada su godinama upozoravale međunarodnu zajednicu na neobjektivnost pojedinih sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH na suđenju Srbima za ratne zločine.

- Vjerujemo da će nadležni organi utvrditi odgovornost pojedinih sudija i tužilaca, te pokrenuti inicijativu za njihov opoziv i sankcionisanje u skladu sa zakonom - rekao je Grabovac.

Grabovac ističe da je očito da takve sudije i tužioci imaju unaprijed projektovan cilj da osude što više Srba za ratne zločine, a da zaštite Bošnjake i Hrvate.

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine zatražile su od predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije da se hitno izjasni o navodima da su današnje sudije i tužioci u ratu vršili diskriminaciju Srba i da protiv nekih postoje i krivične prijave da bi se obezbijedilo objektivno i nepristrasno pravosuđe, što i jeste zadatak VSTS-a.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica uputio je nedavno VSTS-u BiH informaciju sa imenima devet sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali protiv Srba u predmetima ratnih zločina, a koji i danas obavljaju funkcije u pravosudnom sistemu BiH.

Izvor: SRNA