latinica  ћирилица
20/10/2017 |  13:38 | Autor: RTRS

Mitrović: Ohrabruje povratak MKCK u proces traženja nestalih

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da je ohrabrujuće to što se Međunarodni komitet Crvenog krsta ponovo vraća u proces traženja nestalih lica u BiH.
Nedeljko Mitrović - Foto: SRNA
Nedeljko MitrovićFoto: SRNA

- MKCK je bio istisnut iz ovog procesa u BiH jer je primat posljednjih godina imala Međunarodna komisija za nestala lica sa svojom arogancijom i brutalnošću - rekao je Mitrović.

On nije saglasan sa konstatacijom generalnog direktora MKCK-a Iva Dakora da je u BiH do sada riješeno 70 odsto slučajeva nestalih i da je to "odličan rezultat".

- Mislim da to nije dobar rezultat za BiH u kojoj je proces traženja nestalih trebalo davno okončati. BiH se ne može porediti sa drugim zemljama u svijetu gdje se još vodi rat", istakao je Mitrović.

On podsjeća da Republika Srpska još potražuje 1.670 nestalih srpskih vojnika i civila, dok se u tri spomen-kosturnice Srpske nalazi 650 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Generalni direktor MKCK Iv Dakor najavio je juče u Sarajevu da MKCK priprema petogodišnji plan kao ključnu etapu svojih dugogodišnjih aktivnosti po pitanju nestalih lica, pozivajući druge predstavnike međunarodne zajednice da ga podrže.

Prema njegovim riječima, plan MKCK-a, između ostalog, predviđa intenzivniju pretragu međunarodnih arhiva s ciljem prikupljanja novih informacija o potencijalnim grobnicama.

Izvor: SRNA