latinica  ћирилица
20/10/2017 |  13:40 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

N. Goražde: Uručena odlikovanja porodicama poginulih boraca (VIDEO)

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan uručio je danas u Novom Goraždu 17 odlikovanja "Medalja zasluga za narod" porodicama poginulih boraca iz Foče, Istočnog Sarajeva, Pala, Novog Goražda, Rogatice i Trnova.
Siniša Karan - Foto: SRNA
Siniša KaranFoto: SRNA

Siniša Karan je podsjetio da je predsjednik Srpske povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra - Dana poginulih i nestalih posthumno odlikovao 399 poginulih boraca Vojske Srpske, a od 2012. godine do danas posthumno su odlikovana 1.564 poginula borca, na inicijativu Boračke organizacije i Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih.

"Želimo da porodicima poginulih boraca kažemo da nisu same, da Republika Srpska misli na njih i daje im posebnu važnost", istakao je Karan.

Govoreći o radu pravosuđa BiH, rekao je da niz presuda, posebno posljednjom kojom je oslobođen ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, Sud i Tužilaštvo žele da promijeni karakter rata u BiH.

"Borci, građani i narod Republike Srpske borili su se za slobodu, ognjišta i život, i u toj borbi sačuvali, izgradili i odbranili Republiku Srpsku, stvorenu i prije tragičnog sukoba u BiH", poručio je Karan.

Živka Rajić sa Pala, kojoj je uručeno odlikovanje posthumno dodijeljeno njenom mužu, rekla je da je ovo potresan trenutak i da odlikovanje ostaje djeci kao uspomena na oca.