latinica  ћирилица
20/10/2017 |  16:10 ⇒ 16:24 | Autor: RTRS

SPC: Episkop Fotije sa gradonačelnikom i lokalnim sveštenstvom

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je danas, tokom prve posjete Brčkom od ustoličenja na tron ove eparhije, da će ovoj crkvenoj opštini prenijeti svoje dugogodišnje iskustvo borbe za očuvanje kulturnog identiteta Srba i saradnje sa predstavnicima drugih vjera.
Brčko: Fotije - Milić, posjeta - Foto: SRNA
Brčko: Fotije - Milić, posjetaFoto: SRNA

Vladika Fotije je tokom sastanka sa gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem napomenuo da ima dvodecenijsko iskustvo borbe za suživot, budući da je 18 godina bio episkop dalmatinski, gdje je radio na očuvanju kulturnog identiteta Srba i saradnje sa predstavnicima drugih vjera.

Sa gradonačelnikom i sveštenstvom Crkvene opštine Brčko vladika Fotije razgovarao je o problemima Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na ovim prostorima, te o objektima čija je izgradnja počela ili treba da se grade, a posebna tema bio je školski centar koji je u izgradnji.

"Taj objekat trebalo bi da se privede svrsi već od jeseni, a ima već nekoliko prijedloga o tome čemu će on tačno služiti, da li će to biti pravoslavna Gimnazija ili neki od fakulteta koji su potrebni ovome gradu", rekao je episkop Fotije.

Razgovaralo se i o nedavnom uvođenju vjeronauke u škole Brčko distrikta, što je episkop Fotije ocijenio vrlo dobro realizovanim, te da bi se taj princip funkcionisanja trebao prenijeti na teritoriju Republike Srpske, koja ima manje časova vjeronauke.

"Moramo da se trudimo da čuvamo jedinstvo naroda na ovim prostorima. Mada to nama Srbima nije problem, jer naša pravoslavna vjera nije militantna", istakao je episkop Fotije, dodajući da Srbi uvažavaju narode druge vjeroispovijesti.

On je naglasio da pravoslavna vjera uči vjernike da vole čovjeka i u njemu vide lik Božiji.

Episkop Fotije je podsjetio i da pozitivno iskustvo iz vremena zajedničkog života iz bivše Јugoslavije uči da se može dobro živjeti zajedno.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić zahvalio je na ovoj posjeti i istakao da je veoma zadovoljan današnjim razgovorom koji je bio izuzetno kvalitetan.

"Drago mi je što su svi čuli poruke koje je danas njegovo preosveštenstvo episkop Fotije uputio, jer SPC uvažava stvarnost na prostoru Brčko distrikta i njen cilj je da radi u interesu srpskog naroda ali ne dovodeći u pitanje interese svih drugih koji sa nama dijele ovaj prostor", istakao je Milić.

Milić je rekao da je uvjeren da će se dobra saradnja Vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Islamskom zajednicom i Katoličkom crkvom nastaviti u interesu svih građana.

"Pokojni patrijarh Pavle nekada je govorio da se sve treba sagledati iz više uglova. Na nama je da budemo tolerantni. Vjera nas tome uči i tada ćemo mnogo lakše shvatiti drugačija razmišljanja, ne da bismo ih prihvatili nego da bismo ih razumjeli i da bismo u tolerantnoj atmosferi rješavali sva sporna pitanja", naglasio je Milić.

Episkop Fotije i gradonačelnik Milić najavili su češće sastanke i učešće SPC u rješavanju svih problema u Brčkom i očuvanju jedinstva srpskog naroda na ovim prostorima.

Izvor: Srna