latinica  ћирилица
20/10/2017 |  16:43 ⇒ 16:44 | Autor: RTRS

Preminuo glumac Ljubomir Ubavkić Pendula

Јedan od najpoznatijih kragujevačkih glumaca, dugogodišnji prvak drame umjetničkog ansambla Teatra "Јoakim Vujić", popularni komičar Ljubomir Ubavkić Pendula preminuo je u 86. godini u Kragujevcu.
Ljubomir Ubavkić Pendula - Foto: RTS
Ljubomir Ubavkić PendulaFoto: RTS

Čovjek i glumac čiji je nadimak u umjetničkom svijetu zamijenio prezime – Ljubomir Ubavkić Pendula rođen je 13. januara 1931. u Otočcu, u Lici, u onoj, "onoj" staroj Јugoslaviji - kraljevini, gdje mu je otac službovao kao oficir.

Kao dijete dolazi u Kragujevac i prve glumačke korake pravi u sanduku maminog klavira, a kasnije ih nastavlja u Dramskoj sekciji kragujevačke Druge muške gimnazije, OKUD-u "Sreta Mladenović" i Dramskom studiju Doma omladine.

Tu ga je prije više od šest decenija zapazio tadašnji istaknuti kragujevački glumac Stevan Mišić Ceca i odveo ga ondašnjem upravniku pozorišta Ljubiši Ružiću, "uvjeren da će od njega biti nešto". I bilo je.

Praktikant i Sava Savić u "Protekciji", Ivković i Sekulić u "Narodnom poslaniku", učitelj muzike u "Svetu", Mita telefonista, Svetislav, Rista, ministar i Јovanča Micić u "Putu oko sveta", Toma kafedžija i  Toma pisar u "Opštinskom detetu", tri uloge u "Malim komadima", Pera Kalenić u "Gospođi ministarki", Milorad i Života Cvijović u "Dr-u", Žan u "Mister dolaru", Spasoje u "Pokojniku", Agaton u "Ožalošćenoj porodici", Јerotije u "Sumnjivom licu"...

Po mišljenju kritičara i teatrologa, Pendula "Nušića nije igrao" - "sa Nušićem je bio na TI!".

Na daskama koje "život znače" Ljubomir Ubavkić Pendula odigrao je preko 300 uloga i dobio sljedeće važne nagrade: tri "Zlatna ćurana", Nušićevu nagrada za životno delo, Statuetu Јoakim Vujić za izuzetan doprinos pozorišne umjetnosti u Srbiji, Zlatnog ćurana za životno djelo jagodinskih "Dana komedije", uvršten je u Klub bardova (10 komičara iz cijele zemlje) a tu su i tri dvostruke nagrade (žirija i publike) na Susretima "Јoakim Vujić", pored niza drugih glumačkih nagrada, kao i društvenih priznanja poput "Zlatne značke Crvenog krsta Srbije".

Igrao je podjednako uspješno Steriju i Boru Stankovića, Stevana Sremca i Aleksandra Popovića, Branka Ćopića i Dušana Kovačevića, Gogolja i Ljubomira Simovića, Molijera i Mrožeka, Maksima Gorkog.

Izvor: RTS