latinica  ћирилица
20/10/2017 |  18:24 ⇒ 22/10/2017 | 11:23 | Autor: RTRS

Hoće li EU uvesti nova pravila za putovanja građana Zapadnog Balkana? (VIDEO)

Najava da će građani zemalja Zapadnog Balkana uključujući i BiH, ubuduće za putovanje u "Šengenski prostor" morati da traže odobrenje nadležnih službi EU u elektronskoj formi, posljedica je procjene zvaničnog Brisela da je BiH mjesto okupljanja radikalnih, islamističkih grupa koje su prijetnja za bezbjednost EU - ocijenila je najnoviju mjeru Birisela za našu televiziju, član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković.
Granični prelazi - Foto: TANЈUG
Granični prelaziFoto: TANЈUG

Bezvizni režim i dalje ostaje na snazi, ali za putovanje u EU građani BiH ubuduće će morati da traže odobrenje nadležnih službi.

Odgovor iz EU dobiće u roku od 72 časa. Za one za koje se utvrdi da su bezbjednosna prijetnja, vrata EU biće zatvorena. Usluge provjere građani će plaćati 10 evra, s tim da taj trošak pokriva putovanja u periodu od tri godine.

Cijeli postupak u Evropskom parlamentu trebalo bi da se okonča do kraja godine, a konačnu odluku donijeće Savjet ministara EU. Postupak je složen i sistem bi mogao stupiti na snagu za najmanje dvije godine, vjerovatno tek početkom 2020. godine, kaže Estefanija Nariljos, portparol Odbora za građanske slobode Evropskog parklamenta.

Član Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH Milica Marković uvjerena je da smo na korak do ponovnog uvođenja viza. Najave iz Brisela tumači kao posljedicu velikog straha Evrope od radikalnih, islamističkih grupa i novih terorističkih napada, a BiH vide kao izvor takvih problema.

- Mislim da Brisel vidi BiH kao potpuno nebezbjednosnu zonu i stoga građani koji dolaze s tog područja će biti predmet opservacija prije svega provjera raznih na način kako ste rekli. Generalno gledajući za Brisel je zapadni balkan zabrinjavajući zona, napominje Markovićeva.

Za razliku od Markovićeve, politički analitičar iz Sarajeva Adnan Huskić ne vidi razloge za uvođenje nepopularne mjere, koja dijelom limitira uspostavljeni bezvizni režim. Pogotovo što su lica provjeravna i do sada na samoj granici Šengena.

S jedne strane moram reći da je nepopularna odluka s druge možda ne i tolika komplikacija kako se čini na prvi pogled, da li će se na ovakav način stvari moći regulisati , ne bih rekao da ima potrebe. Iskren da budem ne vidim potrebe za ovakvom odlukom, kaže Adnan Huskić, politički analitičar.

Prije ulaska u EU građani iz zemalja Zapadnog Balkana ispunjavaće elektronski formular u kojem će, pored ličnih i podataka o pasošu, morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU. Takođe, obavezni su da obavijeste vlasti EU da li su bili osuđivani za ozbiljna (teža) krivična djela, kao što su terorizam, trgovinu ljudima ili drogom, ubistvo i silovanje.